Als opwarmertje voor het Fair Fashion Festival in de Winkel van Sinkel in Utrecht op zondag 26 oktober, vindt komende zaterdag 18 oktober, eveneens in Utrecht, de Fair Fashion Ruil plaats. Daar zullen ook de meiden van de Kledingbibliotheek te vinden zijn en natuurlijk zullen zij dan ook hun deelkliko bij zich hebben. Deelkliko? Ja, deelkliko. Om te ontdekken wat dat is, interviewde ik Maud. Samen met Evita en Karin ontwikkelde zij begin dit jaar het idee van de Kledingbibliotheek.

Zo ontstond het idee voor de Kledingbibliotheek: een fysieke plek in Utrecht waar kleding geleend kan worden, net zoals boeken in de bibliotheek.

De dames van de Kledingbibliotheek

De dames van de Kledingbibliotheek

Evita, Karin en Maud zijn gek op delen, vinden veel Fair Fashion best een beetje duur en willen de wereld graag een klein beetje mooier maken. Zij zagen een gat in de markt: mensen willen niet meer per se iets kopen, dus waarom niet delen en ruilen? Voor kleding bestaat zoiets al wel, maar dit gaat dan via bepaalde websites en fora. Maar, geloven Maud, Karin en Evita, mensen willen dan wel niet meer zoveel kopen, maar ze willen wel lekker kunnen winkelen. Zo ontstond het idee voor de Kledingbibliotheek: een fysieke plek in Utrecht waar kleding geleend kan worden, net zoals boeken in de bibliotheek.

Het werkt als volgt: Je wordt lid met een abonnement of je schaft een strippenkaart aan. Je kunt kiezen voor een klein of groot abonnement. Bij een klein abonnement kun je twee keer per maand iets lenen voor €12,50, bij een groot abonnement zes keer per maand voor €30,-. Als je nu een broek gehuurd hebt waar je benen echt heel goed in uitkomen, dan kun je hem ook nog twee weken verlengen en daar hoef je de deur niet voor uit, want dat kan online.

De Kledingbibliotheek wil een platform bieden aan pas afgestudeerde designers om te laten zien wat ze kunnen.

Wat voor kleding is er te huur? Dit zijn niet zomaar tweedehands H&M’etjes. De Kledingbibliotheek wil een combinatie aanbieden van tweedehandskleding, die ingeleverd kan worden via, en daar heb je ‘em, de deelkliko en kleding die vermaakt wordt door beginnende designers. Op dit moment hebben ze contact met zo’n dertig designers. De meeste van hen zijn net klaar met de modeacademie. De Kledingbibliotheek wil hen een platform bieden om te laten zien wat ze kunnen. Via de site worden ze binnenkort ook allemaal voorgesteld door middel van een eigen filmpje waarin ze zich kunnen presenteren.

En zo werkt 't

En zo werkt ‘t!

En waar gaat dit allemaal gebeuren? De meiden hebben een pand gevonden en kunnen het huurcontract gaan tekenen. Het is een creatief en duurzaam verzamelpand in het centrum van Utrecht. Houd de website of Facebook in de gaten voor de officiële aankondiging! De meiden hopen begin november ook echt de Kledingbibliotheek te gaan openen.

Ondertussen zijn ze bij de ASN Bank al in het oog gesprongen. Dankzij de vele enthousiaste stemmers is de Kledingbibliotheek al in de volgende ronde terecht gekomen op weg naar het winnen van de ASN Bank Wereldprijs in de categorie “eerlijke handel, eerlijke mode en eerlijk voeding”. Na het beoordelen van het businessplan door een jury worden er in november twee finalisten gekozen. Mochten ze zover komen, dan komen ze weer een stapje dichterbij de €10.000,- prijzengeld! Binnenkort gaat er ook een crowdfunding campagne online via de website oneplanetcrowd.nl, dus er wordt hard gewerkt aan de financiering!

En als dat allemaal rond is hebben Evita, Maud en Karin nog genoeg plannen voor in de toekomst: een mannenvariant van de Kledingbibliotheek, een tassen en accessoires lijn en het betrekken en promoten van nog meer designers.

De deelkliko, zoekt nog een adresje om een tijdje te mogen logeren zodat iedereen daar kleding kan doneren voor de bieb

Dus, check de website, kom aanstaande zaterdag naar de Fair Fashion Ruil in Utrecht en ontmoet Karin, Maud en Evita van de Kledingbibliotheek! En niet te vergeten: onze vriend, de deelkliko, zoekt nog een adresje om een tijdje te mogen logeren zodat iedereen daar kleding kan doneren voor de bieb. Dus weet je nog een leuke plek of winkel in Utrecht waar hij terecht kan, neem dan even contact op met de Kledingbibliotheek!

De Fair Fashion Ruil is alvast een voorproefje in aanloop tot het Fair Fashion Festival dat op zaterdag 26 oktober a.s. gaat plaatsvinden in de Winkel van Sinkel in Utrecht. Die dag draait alles om mode! Er zijn modeshows, diverse workshops en lezingen die je kunt bijwonen. Check voor meer informatie en het programma de facebookpagina of de website van het Fair Fashion Festival.