De vrijwilliger van de maand september is: Eke! Ik sprak met haar af bij de Yoghurt Barn in Utrecht om, onder het genot van een lekker kopje thee, deze nieuwe vrijwilliger eens goed te leren kennen.

Wie is de penningmeester van Young & Fair?

Mijn naam is Eke. Ik ben 20 jaar en woon nu zo’n 1,5 jaar in Utrecht. Ik studeer Bestuurs- en organisatiewetenschap aan de Universiteit Utrecht en zit nu in mijn derde jaar. In één mooie zin houdt deze studie in: ‘het bestuderen van organisaties met een publieke functie en de wisselwerking met hun maatschappelijke en bestuurlijke omgeving’. Ik hoop na mijn studie aan het werk te kunnen bij de EU, VN of het ministerie van Buitenlandse Zaken. In ieder geval iets internationaals.

Waar houdt jij je zo al mee bezig als penningmeester?

Ik vraag subsidies aan, regel declaraties. Eigenlijk alles wat met de financiën te maken heeft, daar houd ik mij mee bezig. En ik ga de masterclass coördineren (check hier de vacature), deze vindt half april weer plaats. Daar heb ik erg veel zin in.

Foto EkeWerk je naast Young & Fair nog ergens anders? 

Ik doe af en toe oppaswerk en ik ben actief bij mijn studieverenging. Ook zou ik graag bij een toneelgroep willen. Ik vind het alleen nog lastig om er een te kiezen in Utrecht.

Waarom vrijwilligerswerk bij Young & Fair? 

Ik denk dat ik veel kan leren van een bestuursjaar. Leren omgaan met verantwoordelijkheden en ik wil natuurlijk heel graag geld binnenhalen. Daarnaast wil ik zorgen voor meer naamsbekendheid van Young & Fair onder studenten. Ik merk nu dat nog niet zoveel studenten het kennen, maar dat er wel interesse voor is.

Heb je nog tips op wat voor manier mensen een eerlijkere/duurzamere keuze kunnen maken in het dagelijks leven?

Wat ik vaak doe is dat ik in de supermarkt kijk waar het product vandaan komt. Zo kocht ik laatst bijvoorbeeld fruit. Ik zag dat de druiven uit Afrika kwamen en de peren uit Nederland. Ik kies er dan voor om de peren te kopen die uit Nederland komen. Ik weet dat de druiven, die helemaal uit Afrika komen, een lange reis hebben afgelegd. Het transporteren hiervan kost veel energie en is niet goed voor het milieu.

Wat is je favoriete plek in Utrecht?

Sector 3 in de Twijnstraat. Ik ga daar vaak na schooltijd heen. Dan zit ik op het zelfde plekje bij het raam met een kopje thee en een stukje carrotcake.

De vorige vrijwilliger van de maand, Lisanne, heeft voor jou de volgende vraag: wanneer en waarmee startte jou interesse voor eerlijke handel en duurzaamheid?

Al van jongs af aan heb ik van mijn ouders meegekregen om bewust om te gaan met eten. Afval hoorde in de prullenbak en mijn ouders zijn vegetariërs en hebben mij ook zo opgevoed. Ik vind het belangrijk om een bijdrage te leveren aan een betere wereld. Al is het maar in het klein. Het gaat juist om die kleine veranderingen en om bewustwording. In een ideale wereld zijn er geen handelsbarrières en is er onderling meer vertrouwen. Ik ben best idealistisch. Althans mijn vrienden vinden van wel. Ik ben strikt vegetariër en als ik iets vind dan kan ik daar best koppig in zijn.

Welke vraag zou jij graag willen stellen aan de volgende vrijwilliger van de maand?

Noem een moment waarop je trots was dat je een duurzame/eerlijke keuze gemaakt hebt?