REIN op de Rijnstraat in Amsterdam

REIN op de Rijnstraat in Amsterdam

Op de Rijnstraat in Amsterdam vind ik achter wat afzethekken, bulldozers en werklui het redelijk nieuwe REIN. De staat ligt tijdelijk even plat, maar REIN is volop in beweging! Een aantal weken geleden hebben jullie, volgers van Young & Fair, hen verkozen tot leukste sociale onderneming van Amsterdam via onze Facebookactie. Het had wat voeten in de aarde om een afspraak te maken voor een interview, maar inmiddels begrijp ik helemaal waarom: REIN is volop in de groei en Said, Constance en Maria zijn hartstikke druk met het uitbreiden van de zaak.

Terwijl Said een cappuccino voor mij maakt, kijk ik alvast even rond. Ik zie groene sapjes, allerlei spelt producten, verse losse thee in wekpotten en overal zakjes met de verse producten van het merk REIN. In het raamkozijn liggen allerlei foldertjes van cursussen en producten die passen bij die ideeën en visies van REIN. Het is een kleine zaak. Er wordt gezellig gekletst en ik zie laptops, dus er wordt ook gewerkt. Said en Maria schuiven bij mij aan.

Vijf jaar geleden was Said al bezig met superfoods en het idee om hier iets mee te gaan doen, maar Nederland was nog niet klaar voor het idee van healthy fastfood. Veel producten waren in Europa nog niet toegestaan, omdat ze bijvoorbeeld nog niet goedgekeurd waren. Het Voedingscentrum raadde het gebruik van allerlei superfoods zelfs af. Maria was altijd al bezig met een gezonde levensstijl waarin sporten en gezond eten thuishoren en daarnaast met de horeca. Begin dit jaar bundelden zij hun krachten, samen met Constance, en zo ontstond REIN.

Lekker en gezond ontbijtje bij REIN

Lekker en gezond ontbijtje bij REIN

Inmiddels zijn superfoods niet meer weg te denken uit een gezonde levensstijl en zijn ze zelfs bij de meeste supermarkten te koop. Ik ben nog wel een beetje kritisch: bij zo’n overdaad aan gezonde voedingsadviezen weet ik soms ook niet meer wat ik moet geloven. Said en Maria leggen uit dat je ook vooral niet moet denken dat je moet leven op superfoods. Said: “Ik vind goji bessen niet eens lekker.” Balans is het codewoord. Superfoods, waar een gewone Oudhollandse broccoli overigens ook gewoon onder valt, zijn producten waarvan de concentratie gezonde vitaminen en mineralen erg hoog is. Omdat het natuurlijke producten zijn, worden die goede stoffen ook veel beter opgenomen door je lichaam dan wanneer je bijvoorbeeld een vitaminepilletje neemt. Dus als ik elke ochtend in mijn bakje yoghurt met muesli en fruit ook een handje goji bessen of hennepzaadjes gooi, dan kan ik in de snotterige herfsttijd die vitaminepillen misschien wel achterwege laten.

Zo is de menukaart van REIN ook samengesteld: gewoon lekker eten, met een gezonde twist. Groene sapjes waarvan je gezicht niet vertrekt en broodvervangers (de Oathie!!) die niet droog zijn. Said, Constance en Maria laten zien dat lekker en gezond heel goed samen gaan.

Eén ding vind ik nog wel verdacht: een shotje collageen in je smoothie?! Volgens mij zit dat ook in m’n mascara en shampoo, hoe kan dat nou natuurlijk of puur zijn? Collageen blijkt echter een lichaamseigen eiwit te zijn, wat je lichaam na je vijfentwintigste, als de aftakeling begint, steeds minder gaat aanmaken. Je kunt het smeren wat je wil, maar het werkt veel beter als je het inneemt en het dus van binnenuit z’n werk kan doen. Zoals het hoort…

In een half uurtje bij REIN leer ik een heleboel. Ik ontdekt de Oathie, een broodvervanger die nog lekker is ook. Ik leer dat superfoods lang niet zo obscuur, exotisch en vreemd zijn als ik altijd dacht. Dat je van heel veel producten, zoals bijvoorbeeld brownies, ook een rauwe variant kan maken, waardoor gezonde voedingsstoffen beter behouden blijven.

Dit alles doen Said, Constance en Maria zo duurzaam mogelijk. Eetbare producten zijn zoveel mogelijk biologisch en duurzaam. De klanten worden bewuster gemaakt:  als je de herbruikbare flesjes een volgende keer mee terug neemt, krijg je korting op je smoothie. Hetzelfde geldt voor de saladebakjes en leuke meeneembekers.

En ze zijn voorlopig nog niet klaar. REIN wil meer producten gaan verkopen onder de merknaam REIN. Daarnaast willen ze ook meer aan bedrijven gaan leveren en catering gaan doen en wordt het binnenkort ook mogelijk om producten thuis te laten bezorgen. En mocht je interesse hebben in een REIN in Zwolle, Rotterdam of Utrecht, de mogelijkheden voor enthousiaste ondernemers om een eigen filiaal van REIN te gaan beginnen worden op dit moment onderzocht.

De wegafzettingen en bulldozers in de Rijnstraat in Amsterdam zijn tijdelijk, maar voorlopig timmert REIN nog wel even lekker aan de weg!

Producten van het merk REIN

Producten van het merk REIN