Hallo allemaal,

Na één week Bangladesh en twee weken India kan ik jullie weer een update geven. In Bangladesh hebben we vooral veel vrouwen ontmoet, dappere kledingarbeidsters die ons veel vertelden over de fabrieken en de arbeidsomstandigheden. We zijn een fabriek in geweest (kijk hierover de uitzending op Koffietijd) en we hebben bij vakbonden aan tafel gezeten.

Zo ben ik al een paar keer een C&A labeltje tegengekomen en heb ik gezien hoe de opdruk van een C&A-kledingstuk werd gemaakt.

Hier bij Pratibha Syntex Ltd in India zijn de arbeidsomstandigheden, in vergelijking tot wat we in Bangladesh hebben gezien en meegemaakt, wél goed. Heel interessant om te zien, want zelf ben ik vaak alleen gefocust op de slechte kant van de kledingindustrie. Heel gaaf om te zien dat het dus wél goed kan! Wat mijn stage nog leuker maakt, is dat hier ook voor bekende westerse merken geproduceerd wordt. Zo ben ik al een paar keer een C&A labeltje tegengekomen en heb ik gezien hoe de opdruk van een C&A-kledingstuk werd gemaakt. Nike, Walmart en Esprit laten hier ook produceren. Wie weet liggen hun producten over een tijdje ook wel in de Nederlandse winkel!

Het is een groot bedrijf, dat drie industrieterreinen heeft. Veel arbeiders, vooral vrouwen, wonen ook op deze industrieterreinen. De kledingketen is heel goed te zien hier, vanaf het spinnen tot aan het inpakken toe. Er worden hier verschillende katoensoorten verwerkt, onder andere conventioneel, biologisch, en fair trade katoen. Vorige week zijn we bij een aantal katoenboeren geweest die bio en/of fair trade katoen produceren. Het was heel interessant om te horen en vooral om te zien dat biologisch verbouwen beter is dan conventioneel. Eén van de technieken die een biologische boer gebruikt, is polyculture. Dit betekent dat hij meerdere soorten gewassen door elkaar op hetzelfde stuk land verbouwt. De rupsen en andere insecten gaan dan op het andere gewas zitten, waardoor, in het geval van de katoenboer, de katoen beschermd wordt. En voordat de andere planten opgegeten zijn, is de katoen klaar voor de oogst, geweldig toch!?

In mijn volgende blog zal ik jullie meer vertellen over mijn ervaringen!

Jantine

 

Werken in een fabriek

Werken in een fabriek

Power to the people!

Power to the people!

Kinderen die graag met ons op de foto wilden en  alles over me wilden weten

Kinderen die graag met ons op de foto wilden en
alles over me wilden weten