Toen ik, ooit, begon met studeren, was dat in Leiden. De Universiteit Leiden had toen samen met de Technische Universiteit Delft de opleiding Sustainable Molecular Science and Technology. Hoewel ik toen nog lang niet zoveel bezig was met duurzaamheid als nu, koos ik voor een opleiding met sustainability in de naam. Ik zag mijzelf al meewerken aan het verbeteren van elektrische auto’s of het ontwikkelen van duurzamere brandstoffen. Ik ben ook weer snel gestopt met de opleiding, omdat ik mezelf toch niet mijn leven lang met een witte jas in een laboratorium zag staan. Toen ik eenmaal gestopt was is de naam van de studie veranderd in Molecular Science and Technology. Betekent dit dat Leiden er een stukje minder duurzaam op is geworden? Acht jaar later ging ik op onderzoek uit, maar niet op de universiteit, maar gewoon lekker in de stad. Hierbij het verslag van Expeditie Fair Shoppen Leiden!

Buiten de gebaande wegen (lees: de Haarlemmerstraat) zijn er nog genoeg mogelijkheden om duurzaam te winkelen

TOMS (Foto door Koen Derksen)

TOMS (Foto door Koen Derksen)

We begonnen in de grote winkelstraat in Leiden, de Haarlemmerstraat. Hier was het even zoeken. Dit is een winkelstraat zoals iedere stad er één heeft; met alle bekende winkels en grotere winkelketens. Behalve de winkel WAAR, die we nog kennen uit Utrecht en If&Co, waar de schoenen en zonnebrillen van het merk TOMS verkocht worden, was er niet zoveel te vinden. TOMS is overigens wel een leuk concept. Voor elk paar schoenen dat hier verkocht wordt, wordt er een paar schoenen gedoneerd aan een noodlijdend kind in één van de 23 landen over de hele wereld waar TOMS actief is. Als je dan toch nog een paar schoenen wilt toevoegen aan je collectie…

Antiek avant la lettre (Foto door Koen Derksen)

Antiek avant la lettre (Foto door Koen Derksen)

We verlaten de Haarlemmerstraat en besluiten een rondje rechtsom te maken. Zo komen we in de Nieuwstraat en daar zit aan de linkerkant, schuin tegenover de kerk een tweedehands/antiek/brocante winkeltje. Als je daar binnenkomt heb je het gevoel dat je zo honderd jaar terug gaat in de tijd. De spullen die hier opgestapeld liggen, aan de muren hangen en in nisjes staan waren waarschijnlijk rond 1920 al tweedehands of zelfs antiek. Als dat niet fair is… Het is een fantastisch winkeltje om even rond te snuffelen en ik raak er niet uitgekeken. Maar, ik moet er wel bijzeggen, er is zeker niet voor ieder wat wils te vinden om ook daadwerkelijk te kopen.

Kookwinkel Pot&Pan ( Foto door Koen Derksen)

Kookwinkel Pot&Pan ( Foto door Koen Derksen)

De volgende straat, linksaf vanaf de Nieuwstaat, de Burgsteeg blijk een heel eerlijk steegje te zijn. Er is een Wereld Winkel en een winkel van Terres de Hommes. Ik ben het meest fan van Pot & Pan, een kookwinkel met op de ruit de woorden: biologisch, duurzaam, hergebruik, lokaal én milieuvriendelijk. Wat wil je nou nog meer?

Na de Burgsteeg slaan we rechtsaf en via een klein ommetje over de Haarlemmerstraat komen we uit op de Stille Rijn. Hier zit één van de twee eerlijke restaurantjes die we konden vinden in Leiden. Zo is er ook Biologisch Grand Café Restaurant Sijthoff op de Doezastraat, maar wij kozen voor Logica, eerlijk eten en drinken.  Met uitzicht op het water genoten we van een broodje en een kopje eerlijke koffie.

Uitleg over de chocola bij Studio Zoen. (Foto door Koen Derksen)

Uitleg over de chocola bij Studio Zoen. (Foto door Koen Derksen)

Na de verkwikkende lunch zochten we nog verder in de uithoeken van het centrum van Leiden. Zo kwamen we op de Langebrug, waar nog wel wat fairs te shoppen valt. In Studio Zoen bijvoorbeeld. Studio Zoen is een atelier, galerie en juwelier, maar nog veel leuker: er wordt handmatig chocola, zogenaamde Zoen Chocolade, gemaakt van eerlijke cacao.

Aan de rechterkant van de straat was een grote leegstaand pand te vinden. Binnen was het  ‘Even Open’. Allerlei designers en kleine ondernemers hadden daar een plekje. Er was een hoekje voor het online platform Etsy, je kon er een soepje krijgen van de biologische catering Biolijf en een aantal kunstenaars stelde hun waren ten toon.

'Even open' (Foto door Koen Derksen)

‘Even open’ (Foto door Koen Derksen)

Al met al, het is even zoeken, maar in Leiden zijn een heleboel mogelijkheden te vinden om eerlijk te winkelen. Je moet het even aandurven om je buiten de gebaande wegen (lees: de Haarlemmerstraat)  te begeven, maar als je eenmaal de knusse, smalle, gezelligere straatjes gevonden hebt, is er genoeg keus!