Daar gaan we dan bijna, op naar Bangladesh en India! Voor de mensen die me nog niet kennen: ik ben Jantine, 20 lentes jong en student Fair Trade Management in Wageningen. Ik ben gastdocente bij Young & Fair en tijdens de gastlessen mag ik jongeren enthousiast maken over eerlijke kleding. Ontzettend leerzaam! Misschien herkennen jullie me nog van de Vrijwilliger van de Maand. In april is toen een stukje over mij geschreven en nu ben ik gevraagd of ik een aantal blogs wil schrijven over mijn reis naar Bangladesh en India deze zomer.

 

We hebben het hele jaar actie gevoerd voor eerlijke kleding en nu mogen we het afsluiten met een mooie reis naar Bangladesh, waar we vrouwen willen interviewen die in de kledingindustrie werken.

 

Kledingfabriek in BangladeshOp weg naar Daka

Maandag 25 augustus stappen we met zes man het vliegtuig in, op weg naar Dhaka, de hoofdstad van Bangladesh. Het groepje bestaat uit vijf leden van PerspectieF, de jongerenorganisatie van de ChristenUnie. We hebben het hele jaar actie gevoerd voor eerlijke kleding en nu mogen we het afsluiten met een mooie reis naar Bangladesh, waar we vrouwen willen interviewen die in de kledingindustrie werken. Er gaat iemand mee die gespecialiseerd is in documentaires maken. We hopen ook Rana Plaza te bezoeken, de plaats waar vorig jaar april 1100 mensen zijn omgekomen toen het gebouw, waar onder andere kleding werd geproduceerd, instortte. Nog steeds zijn er tweehonderd mensen vermist…

 

In India hoop ik negen weken stage te lopen bij Pratibha Syntex Ltd, een bedrijf dat zich richt op de kledingindustrie, van katoenplantje tot aan het eindproduct.

Stage in de kledingindustrie

 Na een week Bangladesh hoop ik door te reizen naar India, terwijl de rest van de groep weer terug naar Nederland gaat. In India hoop ik negen weken stage te lopen bij Pratibha Syntex Ltd, een bedrijf dat zich richt op de kledingindustrie, van katoenplantje tot aan het eindproduct. Het bedrijf investeert in duurzaamheid door het steunen van meer dan 30.000 boeren in India om duurzaam en biologisch katoen te verbouwen. Verder wordt 92% van het water wat gebruikt is bij het verven van de katoen, gerecycled. Er wordt voor westerse merken geproduceerd zoals Nike, S. Oliver, C&A, Esprit en Walmart. Ik ben heel benieuwd wat ik de komende tien weken mee hoop te maken. Nu nog even de laatste dingetjes in de koffers pakken en een paar woordjes Bengaals leren, en dan gaan we…