Cor Wobma poseert voor enkele ontwerpen.

Cor Wobma poseert voor enkele ontwerpen.

Nederland hoort niet lokaal hout te versnipperen, om vervolgens hout te importeren uit Azië of Afrika. Mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt moeten een kans op werk krijgen en designmeubels kunnen alleen ontstaan vanuit creatieve vrijheid. “Dat is het verhaal van Binthout”, vertelt ondernemer en industrieel ontwerper Cor Wobma (27).

Binthout werd een paar weken geleden verkozen tot de leukste sociale onderneming van Zwolle op de Facebookpagina van Young & Fair. Het is daarom tijd om wat nader kennis te maken met Cor Wobma, één van de oprichters van het bedrijf dat hout verwerkt tot meubels.

Waar komt jouw interesse voor industrieel product ontwerpen vandaan?
“Ik denk dat dat gewoonweg in me zit. Mijn ouders hebben een foto gemaakt waar ik als eenjarige al met een hamertje spijkertjes in het zand probeer te slaan. Mijn vader liet me daarna zien hoe ik van niets iets kon maken en heeft daarmee mijn interesse in productontwikkeling verder gestimuleerd.”

Je hebt Binthout samen met houtexpert Karst Klein (29) opgezet. Hadden jullie al eerder samengewerkt?
Grasbank“Nee. Na mijn studie heb ik het bedrijf Dezijn opgericht. Ik maakte producties waarbij ik probeerde om mensen meer in het hier en nu te laten leven. Ik maakte bijvoorbeeld geen metalen banken, maar banken met een grasbekleding, zodat het voelt alsof je op een grasveld zit. Daarnaast creëerde ik onder andere klokken die enkel de dag van de week aangeven, zodat je minder na hoeft te denken over uren, minuten en seconden. Anderhalf jaar geleden had ik een expositie in het Stedelijk Museum Zwolle. Hier ontmoette ik Karst via een gemeenschappelijke vriend. Karst heeft een mobiele houtzagerij, waarmee hij ter plekke een boom kan bewerken. We raakten daarover aan de praat en kwamen erachter dat Karst zakelijk erg sterk is en ik goed ben in ontwerpen. We konden elkaar goed aanvullen en besloten daarom om Binthout op te zetten.”

Waarin verschilt Binthout van Dezijn?
“Mijn richting met Dezijn was te breed: ik maakte met verschillende materialen producten die erg uiteen liepen. Bij Binthout ligt de focus op hout en meubels, wat voor ons en onze klanten veel overzichtelijker is. Daarnaast heeft Binthout een duidelijk verhaal: we vinden design, mens en hout erg belangrijk. We ontwerpen meubels naar de voorkeur van de klant en verwerken Nederlands hout dat normaal gesproken in versnipperaars terecht komt. We werken bovendien samen met mensen met een Wajong-uitkering en cliënten van de stichting JP van den Bent en organisatie Frion.”

Wat is jullie drijfveer achter deze duurzame en sociale manier van werken?
“Deze manier geeft een meerwaarde aan ons werk. De mensen waarmee we samenwerken en het hout wat we gebruiken zijn door de maatschappij in feite ‘afgeschreven’. Wij willen laten zien dat we met deze mensen en grondstoffen mooie producten kunnen maken. Onze werknemers doen daarom niet alleen het grovere werk met de mobiele houtzagerij; ze worden ook betrokken bij de fijnere eindbewerking in ons atelier. Hierdoor zijn ze erg
gemotiveerd voor hun werk en dat geeft ons ook veel energie.”

Karst Klein (rechts) poseert met medewerkers voor de mobiele houtzagerij.

Karst Klein (rechts) poseert met medewerkers voor de mobiele houtzagerij.

Welke plannen hebben jullie voor de toekomst?
“We willen Binthout graag verder uitbreiden. Daarom hebben we op het moment veel contact met verschillende gemeenten om ook daar mooie houtproducten te maken. We hopen dat we hierna in heel Nederland met lokaal hout en mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt meubels kunnen maken.”