Deze week heb ik de stad Utrecht eens bekeken door m’n duurzame, eerlijke Young & Fair bril: waar in Utrecht moet je zijn voor fair fashion, retro, vintage en eerlijke cadeaus?

Ik woon zelf al drie jaar in Utrecht, dus je zou eigenlijk van mij mogen verwachten dat ik al een beetje thuis ben in het fair trade shoppen hier. Helaas is niets minder waar. Als ik op onderzoek uitga, merk ik meteen waarom dat is: het fair trade winkelen begint net buiten het echte centrum. Lees: de Oudegracht en de Steenweg, daar vind je vooral de grotere, bekende winkels zoals Vero Moda, Zara, Sacha en H&M. Deze ketens hoef je overigens ook niet helemaal links te laten liggen als je op een fair shopping expeditie bent. Steeds vaker kom ik in deze winkels eerlijkere opties tegen. Na een klein online onderzoekje zie ik dat C&A een uitgebreid CSR-beleid (Corporate Social Responsibility) heeft, genaamd We Care. Daarin worden doelen omschreven zoals het verminderen van de CO2 uitstoot, het promoten van de verkoop van organisch katoen en het vinden van alternatieven voor de gevaarlijke zandstraaltechniek die fabrieksmedewerkers vaak toepassen. Ook H&M Conscious, het CSR-beleid van H&M, belooft veel goeds. In beide winkels zijn artikelen te vinden die herkenbaar zijn als een beetje meer fair dan al het andere. Ik moet er wel bij zeggen dat elke winkelketen wel een pagina op hun website heeft over hunCSR-beleid en de daaraan verwante eerlijkere keuzes voor de consument. Maar wat ze precies allemaal doen en laten voor een betere wereld blijft toch een beetje onduidelijk.

Dus, op naar de winkels die daar wat transparanter in zijn en dus net buiten het centrum liggen. Ik begin op de Voorstraat. Daar vind ik verschillende hippe tweedehandszaakjes, zoals Sussies, Vintage Fashion en Giensch. In een zijstraatje van de Voorstraat zit Sincero, een klein winkeltje dat biologische fair trade kleding verkoopt voor mannen, vrouwen en kinderen. Persoonlijk vind ik Spring ook een heel leuk initiatief. Spring is een klein winkeltje op de Voorstraat waar het mogelijk is om als beginnend ondernemer één schap of een plank in een schap te huren voor een lage huurprijs.

Zo wil Spring jonge, beginnende ondernemers, of gewoon mensen die iets leuks maken, de kans geven hun producten aan te bieden zonder dat ze een eigen winkel moeten beginnen of veel moeten betalen voor een plekje in een bestaande winkel.

Het resultaat is dat Spring een winkel is waar van alles te koop is: schoenen, kleding, accessoires. Maar ik raad Spring ook zeker aan wanneer je op zoek bent naar een leuk en origineel verjaardagscadeau. Ik vervolg m’n expeditie aan de andere kant van het centrum. Als je je door de drukte op de Oudegracht heen ploegt en via de Vismarkt richting Ledig Erf wandelt kom je aan beide kanten van de gracht weer enkele leuke tweedehands/vintage of fair trade winkels tegen. Dat vintage winkelen niet altijd makkelijk is zien we bij Blackbird Coffee and Vintage. Als je je langs de mannen met baarden, die voor de winkel op de stoep zitten, naar binnen wurmt, kom je terecht in een zaakje dat in eerste instantie lijkt op een simpel koffietentje. Maar het heet niet voor niets Blackbird Coffee and Vintage. Mocht je binnenkort deze winkel aandoen en je afvragen: “Vintage?” Het zijn de meubels en de racefietsen aan de muur die te koop zijn! “Wilt u misschien nog een racefiets bij de koffie?”

Wat verder langs de gracht, richting de Twijnstraat kom je langs De Katoenfabriek. Ook in deze winkel is het niet meteen duidelijk wat de bedoeling is. De Katoenfabriek is een textieldrukkerij, kledinglabel en creatief atelier in één. Je kunt er op een milieuvriendelijke manier fairwear gecertificeerd biologisch, bamboo en eucalyptus textiel laten drukken, waarbij je kunt kiezen uit T-shirts, hemdjes, maar ook babyrompertjes en originele printjes die worden ontworpen voor en door het kledinglabel. Je kunt zelfs een DIY setjes mee naar huis nemen en je T-shirt zelf thuis bedrukken.

Als je langs de andere kant van de gracht weer terugloopt richting centrum kom je nog langs Jason King, waar ze onder andere het duurzame merk Skunkfunk verkopen. Waar is een cadeauwinkel waar allerlei biologische, duurzame, gerecyclede en ecologische woonaccessoires, design, eten, drinken en boeken te koop zijn. Vlak voordat ik me weer meng in de drukte op de Oudegracht kom ik nog langs (Dit is) Waar, waar ik nog een cadeautje scoor voor een verjaardag waar ik vanavond naartoe ga: biologische theetjes in een vrolijk doosjes en koekjes van Fair Trade Original.

Het is even zoeken, maar Utrecht heeft genoeg opties voor duurzame shopfanaten. Het kan er mee te maken hebben dat ik er nu zelf zo veel mee bezig ben voor Young &Fair, maar het lijkt er steeds meer bij komen!