“Toen stond ik onder de douche, m’n haar te wassen met de shampoo van m’n vrouw die naar bloemetjes ruikt… toen dacht ik: ‘dit is toch niet hoe een man z’n dag moet beginnen.’” Zo kwam Jasper van Impelen op het idee om de Damn Good Soap Company te beginnen.

Vorige week werd Damn Good Soap Company de winnaar van de verkiezing op onze Facebook pagina van de leukste sociale onderneming van Utrecht. Ik interviewde voor Young&Fair de man achter Damn Good Soap: Jasper van Impelen.

Voorheen werkte Jasper voor een communicatiebureau dat zich onder andere bezighield met duurzaamheid. De communicatiewereld is een wereld van veel woorden, maar weinig concrete, tastbare daden.  Jasper had het regelmatig zien gebeuren dat duurzame ideeën stranden op idealisme en de afhankelijkheid van subsidies. Dat wilde hij dus niet. Wel wilde hij dat duurzaamheid een rol zou spelen, niet omdat het hip is, maar omdat het gewoon zo hoort.

Wel wilde hij dat duurzaamheid een rol zou spelen, niet omdat het hip is, maar omdat het gewoon zo hoort.

Tussendoor vertelt hij een anekdote over zijn zoontje die op straat bijna tot vervelens toe afval en papiertjes opraapt om ze netjes in de prullenbak te gooien. Duurzaamheid, nadenken over het effect dat jou leven op de wereld heeft, is als vanzelfsprekend een onderdeel van het leven van Jasper en zijn gezin. Zo begon hij met het maken van een lijstje van mooie, tastbare producten die hij zou kunnen en willen gaan maken. Eén van die producten op zijn lijstje was zeep voor mannen.

Hij maakte een plan, regelde financiering en zo ontstond Damn Good Soap. Recepten voor zeep bleken vrij simpel op internet te vinden te zijn omdat zelf zeep maken een tijdje de nationale hobby is geweest in Amerika. Wel moest deze soap natuurlijk Damn Good worden en zocht Jasper naar verbetering. Geen stukjes plastic erin bijvoorbeeld, hoewel dat heel lekker is om te scrubben, geen bloemetjesgeur etc. En hij wil weten wat er in zijn producten zit: alles is puur natuur, geen additieven of versterkers. Alle zeep, baardbalsem en snorrenwax is handgemaakt met veel aandacht en liefde.

Alle zeep, baardbalsem en snorrenwax is handgemaakt met veel aandacht en liefde.

De duurzaamheid zit hem er vooral in dat overal over is nagedacht. Palmolie, bijvoorbeeld, is rotzooi, maar wel onmisbaar voor de kwaliteit van dergelijke producten. Jasper kiest er niet voor het helemaal weg te laten, maar gebruikt daarom wel duurzame(re) palmolie. De lege plastic flessen waarin hij de ingrediënten inkoopt doneert hij aan een kunstenaar, omdat de fabriek ze niet terug kon nemen. Baardolie wordt verkocht in plastic petflesjes. Plastic petflesjes en glazen flesjes ontlopen elkaar qua duurzaamheid niet zoveel, maar plastic is natuurlijk veel lichter en dat scheelt in de transportkosten. En de Damn Good Soap Company doneert regelmatig aan KiVa.

Jasper kwam al snel terecht in de wereld van de barbiers en leerde veel over mannen en hun haar. Anders dan ik eigenlijk stiekem een beetje verwacht had is hij geen baard dragende hipsterman. Sterker nog, vertelt hij, hij had helemaal geen baard totdat hij vond dat hij z’n eigen producten toch ook een beetje zelf moest kunnen gaan uittesten. Hij worstelt soms met de uiteenlopende ideeën over mannelijkheid: is een echte man nou aan alphamannetje of een metroman? Hipster of spornoman? Als je baardolie, snorrenwax of baardbalsem van Damn Good Soap Company gebruikt is dat natuurlijk al stukken beter dan je wassen met de Andrélon krulshampoo van je vriendin. Maar je staat wel weer een crèmepje op je gezicht te smeren.

Als je baardolie, snorrenwax of baardbalsem van Damn Good Soap Company gebruikt is dat natuurlijk al stukken beter dan je wassen met de Andrélon krulshampoo van je vriendin. Maar je staat wel weer een crèmepje op je gezicht te smeren.

Hoe het ook zij, als je dan een crème moet smeren dan zijn de producten van de Damn Good Soap Company zeker een mannelijke keuze. Ik heb even mogen snuffelen en er was geen bloemetjes lucht te bekennen. En daarnaast, voor ons vrouwen is een beetje zachte baard toch ook wel fijn.

Het bedrijfje is sinds 2012 gestaag gegroeid. Zeep bleek niet de eerste prioriteit van mannen maar in de barberwereld leerde Jasper dat er veel belangstelling is voor baardverzorgingsproducten. Baardbalsem, baarolie, snorrenwax, tot voor kort wist hij nog niet van het bestaan af, maar Damn Good Soap Company wordt er steeds bekender om. En als de baardentrend weer overgewaaid is, kan Jasper altijd nog terug naar de verkoop van mannenzeep en –scheerschuim. Damn Good Soap Company heeft al afnemers van baardenstad Amsterdam, tot in Amerika, Spanje en zelfs Rusland. Vooralsnog blijven de producten van Damn Good Soap Company het makkelijkst verkrijgbaar via de webshop.

Baardolie in de maak

Baardolie in de maak