Van de ene op de andere dag alleen nog maar fair trade consumeren: niet veel mensen doen dat Hilda van Reeuwijk (25) na. Toch kan de Rotterdamse ambulant jongerenwerker het iedereen aanraden: “Je zult je dieet moeten aanpassen omdat niet alle producten fair trade te verkrijgen zijn. Maar er is wel ontzettend veel mogelijk. Er bestaat zelfs fair trade rum.”

Hilda van ReeuwijkWaar komt jouw interesse in fair trade producten vandaan?
“Eerlijk gezegd was ik tot voor kort nog niet zo heel bekend met fair trade producten. Mijn ouders hadden thuis altijd Fair Trade Original hagelslag en die vond ik lekker, maar verder ging mijn interesse niet. Dit veranderde toen ik in 2013 deelnam aan het reisprogramma Millennium Travels van Stichting Timu Kota. Dit reisprogramma stimuleert jongeren om iets te doen voor anderen, zoals  mensen in ontwikkelingslanden. Timu Kota organiseert daarom theater, projectdagen, reizen, trainingen en workshops voor jongeren. Ik ging met mijn reis tweeënhalve week naar Nairobi in Kenia. We bezochten projecten van Stichting4Life, waarbij schoolkinderen in de sloppenwijk Kibera gratis eten krijgen en vrouwen sieraden maken die via Return to Sender in de Bijenkorf en Hema verkocht worden. Hierna verdiepte ik me echt in de ontwikkeling van derde wereldlanden en ik concludeerde dat er veel baat bij eerlijke handel is. Hierdoor besloot ik in oktober 2013 dat ik in 2014 een jaar lang fair trade zou consumeren.”

Was dat de eerste keer dat je jezelf voor zo’n uitdaging stelde?
“Nou, ik ben nogal radicaal aangelegd…Zo reisde ik in 2010 in mijn eentje naar Ghana, waar ik een half jaar bij een gastgezin woonde. Ik deed dit omdat het me al acht jaar heel leuk leek. Ik liep er tevens ook stage als jongerenwerker voor mijn studie en heb daarna tweeënhalve week rondgereisd door het land. Wat dat betreft houd ik er wel van om mezelf uit te dagen.”

Je bent nu over de helft van het jaar lang fair trade consumeren. Hoe kijk je op het begin terug?
“Ik dacht in het begin dat ik ‘even’ moest zoeken naar de juiste informatie over eerlijke producten en dat het me daarna wel zou lukken. Ik vond dat fair trade producten niet exclusief of speciaal moesten zijn, maar als normale producten overal verkrijgbaar moesten zijn. Dat was naïef van me, het vinden van eerlijke producten was erg lastig en viel me erg tegen. Op een gegeven moment dacht ik zelfs: ‘als er geen fair trade producten zijn, dan verhonger ik maar’. Gelukkig sprak ik toen met iemand van de Wereldwinkel. Hij zei dat ik wat liever voor mezelf moest zijn, omdat ‘het immers ook nog leuk moet blijven’. Ik besloot toen dat Nederlandse producten ook fair trade waren vanwege hun lokaliteit, waardoor de keuze uit levensmiddelen voor mij iets makkelijker werd.”

Wat zijn de grootste veranderingen in je levensstijl?
“Mijn dieet. Ik drink bijvoorbeeld geen frisdrank meer omdat dat niet op een eerlijke wijze verkregen wordt. Voor jus d’orange geldt dat gelukkig niet. Brood is vaak niet fair trade, waardoor ik veel rijstwafels eet. De zoektocht naar eerlijke producten is lastig, maar gelukkig is er veel mogelijk. Zo kwam ik er een paar weken geleden achter dat supermarkten als Plus en Albert Heijn fair trade peultjes verkopen en dat ik via online shoppen eerlijke rum kan kopen. Dat is natuurlijk super!”

Je deelt je ervaringen op de blog Fulltime Fair Trade. Waarom vind je het belangrijk dat mensen je volgen?
“Ik heb geleerd dat het niet helpt om tegen mensen te roepen dat ze fair trade moeten consumeren, dat is immers te belerend. Als ik mensen vertel over mijn ervaringen en hen in die zin de kans geef om samen met mij iets te beleven, dan is het veel makkelijker om eerlijke handel dichterbij hen te brengen. Ik vertel hen bijvoorbeeld over de fair trade events die ik bezoek, zodat zij die ook kunnen bezoeken. Ik schrijf echter ook over hoe moeilijk het soms is om eerlijke producten te vinden en over hoe weinig informatie consumenten over hun voedsel krijgen. Dat vind ik echt shockerend en als ik daarover blog, zwengel ik daarmee de discussie aan.”

Hoe reageren mensen op je blog?
“Over het algemeen krijg ik veel positieve reacties binnen. Zo’n 95 procent is blij met mijn tips en past deze toe op hun eigen levensstijl. Er zijn ook mensen die negatief doen, zij menen dat ze niks in te brengen hebben in een betere wereld, omdat ‘de overheid nou eenmaal de regels maakt’. Ik vind dat deze mensen niet een slachtofferrol moeten aannemen waarbij ze niet zelf naar oplossingen zoeken. Je moet niet zitten wachten tot de overheid regels aanpast, je moet zelf actie ondernemen!”

Welke tips geef je mensen mee die net als jij alleen nog maar fair trade willen consumeren?
“Luister niet naar mensen die zeggen dat het je niet gaat lukken. Het is soms lastig om fair trade producten te vinden, maar ze zijn er zeker wel. Zo komen steeds meer supermarkten hun klanten tegemoet met fair trade producten. Ze lopen er misschien nog niet groots mee te koop, maar als je medewerkers naar eerlijke producten vraagt, weten ze die echt voor je te vinden. Daarnaast kun je inspiratie opdoen bij de Frank@fair-website en de Wereldwinkel. Ik weet dat je voor fair trade producten soms een grotere portemonnee nodig hebt, maar schrik daar niet van terug. Een grotere afzet van eerlijke levensmiddelen betekent immers dat de producten goedkoper moeten worden.”

Hoe zie jij de toekomst voor je, nadat je een jaar lang fair trade hebt geconsumeerd?
“Ik denk dat mijn levensstijl hierna niet veel meer verandert; ik ben hier nu immers aan gewend. Ik ga wel evalueren hoe het nu verder moet. Ik heb mensen laten zien hoe zij fair trade kunnen consumeren en dat gaf tot noch toe positieve resultaten: er wordt op verjaardagen over gepraat, meer mensen gaan net als ik fair trade consumeren, mijn vrienden halen eerlijke producten in huis als ik langskom en mijn vader werd zelfs voorzitter van de Wereldwinkel. Nu wil ik graag meer actie ondernemen, door bijvoorbeeld een website op te starten om alle producten zo goed mogelijk in beeld te brengen, zodat mensen niet lang meer naar eerlijke levensmiddelen hoeven te zoeken. Fair trade staat nog in de kinderschoenen, maar als steeds meer bekend wordt over deze levensstijl zal er een heuse beweging losbarsten, daar ben ik van overtuigd. Het is aan ons om die kans te grijpen.”