Koko Toko

Stel: je wilt eerlijke kleding kopen. Waar vind je die dan? En zijn die fair trade kleren wel hip genoeg? Genna Bostelaar (23), redacteur van Young & Fair, zoekt het deze week voor je uit in Groningen.

Ik houd van shoppen. En ik vind eerlijke handel belangrijk. Toch heb ik die twee interesses nog nooit met elkaar gecombineerd. Tot vandaag, tijdens mijn zoektocht naar eerlijke kleding in Groningen. Het internet beveelt genoeg fair trade shopadresjes aan en zo sta ik voor Fiftysix in de Oosterstraat. Deze hippe winkel is gericht op twintigers, zoals ik. Ik pas al snel een skinny jeans van Kuyichi, een merk dat biologisch katoen gebruikt voor zijn spijkerbroeken. De broek (€99,95) is mooi en als het geen 27 graden was had ik overwogen om hem te kopen. Een meer zomers alternatief is het eerlijke schoenenmerk Toms. Deze roze en lichtblauwe instappers (€54,95) worden in ontwikkelingslanden geproduceerd en voor een eerlijke prijs verhandeld. Daarnaast belooft Toms dat een kind in een ontwikkelingsland een paar schoenen ontvangt als er hier een paar instappers wordt verkocht. Fiftysix is met deze twee merken dus alvast een goed begin van mijn shopdag.

Fiftysix verkoopt onder andere Kuyichi-spijkerbroeken en Toms-schoenen.

Fiftysix verkoopt onder andere Kuyichi-spijkerbroeken en Toms-schoenen.

Smaak en leeftijd
In dezelfde Oosterstraat zit Betties. Deze dameswinkel is weliswaar niet helemaal geschikt voor mijn leeftijdsgenoten, maar Betties is verkoopt wel uitsluitend fair trade kleding. De zwierige rokken en shirts met bloemenprints bestaan uit biologisch katoen, zijde, wol en hennep. De schoenencollectie heeft het groene merk El Naturalista. De kleding en schoenen wijken af van mijn smaak, maar dat komt door het leeftijdsverschil tussen mij en Betties’ doelgroep. Voor vrouwen rond de veertig is de winkel zeker een aanrader, evenals  Schone zaken (met een mannen- en vrouwenkledingcollectie). De naam zegt het al: bij Schone Zaken vind je geen jurken die door kinderhanden zijn gemaakt of blouses die het milieu belasten. De kledingwinkel is gespecialiseerd in eco-, bio- en fairwearmode, tot aan het ondergoed en de accessoires toe.

Merkenkoning en miniwarenhuis
Na deze eerste indrukken van eerlijk shoppen is het tijd voor een, uiteraard, biologische lunch. Groningen biedt ook hierin variatie met onder andere Land van Kokanje en Brasserie Groen. Na een aardbeiensmoothie en een broodje parma vervolg ik mijn zoektocht bij Haastje Repje. Deze winkel spant met zijn hoeveelheid eerlijke merken tot nog toe de kroon: Kuyichi, Skunkfunk, Komodo, Inti en Slippely zijn er allemaal te koop. Nou ja, te koop…Ik breng dit bezoekje tijdens de zomer sale en dus zijn de meeste merken helaas uitverkocht. Gelukkig biedt de herfstcollectie, die over enkele weken in de winkel komt te hangen, een nieuwe kans.

Brasserie Groen en Haastje Repje

Tot die tijd liggen er in Koko Toko gelukkig nog wel eerlijke kleren voor me klaar, zoals een roze watervalshirt (€49,95) en een lichtblauwe klokkende rok (€64,95). Het knusse miniwarenhuis verkoopt niet alleen mode voor mijn leeftijdsgenoten, maar ook duurzame boeken, biologische chocolade en andere fair trade hebbedingetjes. De vrolijke teksten op de tassen aan de muur (zoals ‘You will even look more beautiful if you wear a smile with that dress’) maken de boetiek zeker een bezoekje waard.

Werk aan de winkel
Aan het einde van de middag loop ik Leads binnen. Deze winkel verkoopt geen merken die 100% fair trade zijn, maar wel merken die iets aan duurzaamheid doen, zoals G-Star. Zo zou dit merk afval van de oceaanbodem verwerken tot garen waarmee spijkerbroeken gemaakt worden, vertelt een Leads-medewerker. G-Star zou ook water recyclen, volgens een Fiftysix-verkoopster. Hoewel sommige merken dus nog geen volledige eerlijke en duurzame producten op de markt brengen, wordt er wel aan gewerkt. En dat is goed nieuws, voor een eerlijke handel, een beter milieu én mensen zoals ik, die graag een grote variatie in eerlijke kleding zien.

Koko Toko is een miniwarenhuis dat niet alleen fair fashion verkoopt, maar ook duurzame boeken en chocolade.

Koko Toko is een miniwarenhuis dat niet alleen fair fashion verkoopt, maar ook duurzame boeken en chocolade.

Weet jij ook nog leuke fair trade shopadresjes voor Young & Fair? Deel ze dan met ons! En kijk voor meer informatie over fair trade merken en fair fashion events op Fair Fashion Festival.