Verslag door Myrna Derksen – Interview organisator Erik Does door Genna Bostelaar

Elk jaar hebben Nederlandse festivalgangers de keuze uit zo’n 700 festivals. Festivals zijn een belangrijke vorm van vrijetijdsbesteding voor jongeren en jong volwassenen gedurende de zomer. Toch hadden we in Nederland nog nooit gehoord van een zogenaamd ‘biologisch lifestyle festival’. Eko Town, dat afgelopen weekend plaats vond, is dan ook een eerste experiment met dit ‘genre’ binnen het festivalaanbod. Namens Young &Fair sprak blogger Genna met organisator Erik Does: “Wij willen een biologische levensstijl bereikbaar maken voor mensen. Veel mensen willen namelijk wel deze levensstijl oppakken, maar zij weten niet hoe ze dat moeten doen. Wij bieden hen daarom de kans om zelf die kennis op te doen tijdens een festival, waarbij ze anoniem vragen kunnen stellen aan onze biologische producenten, sporters en sprekers.”

Biologische wijnen, kaasplankjes, broodjes hamburger, Aziatische vis. Voor elk wat wils.

De creatie van Evo op Eko Town!

De creatie van Evo op Eko Town!

Afgelopen weekend vond de eerste editie van Eko Town plaats in het Amsterdamse Bos. Samen met een vriendin die wel in was voor een experiment ging ik op onderzoek uit. Eko Town is een soort pop-up dorp dat bestond uit verschillende -plaza’s-: Sport Plaza, Muziek Plaza, Kids Plaza etc. We belandden allereerst op het Proef Plaza. Één van de nadelen van biologische producten in de supermarkt vind ik dat ze vaak vrij prijzig zijn, maar voor zeer redelijke prijzen was er op het Proef Plaza van alles te koop. Biologische wijnen, kaasplankjes, broodjes hamburger, Aziatische vis. Voor elk wat wils. In de zon aan een van de tafeltjes of op een paars/wit geblokt picknickkleedje kon je je de hele dag tegoed doen aan biologische hapjes en drankjes.

Maar wij begonnen creatief: midden op het Proef Plaza waren ook de Cardboarders te vinden. Gewapend met oude kartonnen dozen, die normaliter bij het oud papier gaan, stanleymessen en lijmpistolen fröbelden wij Evo, onze Eko Vogel, die ons de hele dag vergezeld heeft. Zo ging Evo ook mee naar het Sprekers Plaza. Daar luisterden we naar Wim Hof, ook wel The Iceman, die geïnterviewd werd door Felix Rottenberg. De gouden tip voor een betere gezondheid en een sterker lichaam: koud afdouchen. Brr… ik denk er nog even over na. In de andere uithoek van het dorp was het Sport Plaza te vinden.

Blogger Myrna: feesten en sporten, het leek mij een gekke combinatie.

Ook Evo geniet van al het lekkers op het festival

Ook Evo geniet van al het lekkers op het festival

Eerlijk gezegd had ik zo mijn vraagtekens bij de mogelijkheid om te sporten op een festival; feesten en sporten, het leek mij een gekke combinatie. Maar Eko Town gaat niet alleen over een biologische leefstijl, maar ook over een gezonde levensstijl. Daar hoort gezond eten en sporten net zo goed bij als lekker eten en plezier maken. Erik Does legt uit: “In de topsport wordt een gezonde voeding een steeds groter onderdeel in de begeleiding van sporters. Sporters als Steenman en Van der Meulen (Nederlandse roeikampioenen Mitchel Steenman en Janneke van der Meulen red.) kunnen daarom als geen ander bezoekers enthousiast maken over een gezonde voeding in combinatie met sport.” Velen hadden dat al veel eerder begrepen dan ondergetekende en hele hordes bezoekers deden enthousiast mee met de workshops van Well-Being coach Carlos Lens, de yogales of lieten zich gewillig afbeulen bij bootcamp. En om heel eerlijk te zijn, kreeg ik bij die aanblik ook best zin om mijn lijf daar in het zonnetje even in de ‘downward dog’ of de child’s pose’ te vouwen.

…zonder shirt klom en sprong hij over het podium en gaf de beste gitaarsolo’s weg.

Evo met kids die zich ook prima vermaken op Eko Town

Evo met kids die zich ook prima vermaken op Eko Town

Wandelend over het festival terrein was overal wel iets te doen. Bij elk kraampje stonden verkopers enthousiast te vertellen over hun producten of je kon zelf aan de slag met die producten. Zo leerden wij bij de theeworkshop dat voor kamillethee het water niet warmer dan 80 graden moet zijn (en hoe je aan water kunt zien hoe warm het ongeveer is) en dat in kruidentheeën vaak helemaal geen thee zit. Verschillende artiesten hebben de dag omlijst met muziek: Stevie Ann, Niels Geuzebroek, Tangerine. Jett Rebel sloot af en deed z’n naam eer aan: zonder shirt klom en sprong hij over het podium en gaf de beste gitaarsolo’s weg. Terwijl de volwassenen van hun picknickkleedjes kwamen om te dansen, hupsten de kleinere kinderen enthousiast mee vlak voor het podium.

Belangrijk voor een festival als Eko Town is dat je er wel voor openstaat om actief mee te doen. Als je er alleen komt om rond te lopen en vermaakt te worden ben je snel uitgekeken en dan is ook de entreeprijs van €29,50 wat veel. Natuurlijk was er ook muziek op verschillende podia, maar even die tent inlopen voor een lezing, meedoen met een workshop en een praatje maken met die enthousiaste verkoper, dat is wat Eko Town leuk maakt. Erik Does kan nog niet met zekerheid zeggen of Eko Town volgend jaar weer georganiseerd zal worden, maar hij hoopt van wel. Wij hopen met hem mee!