“Vers gebakken traditioneel Paasbrood? Daar kunnen we zeker voor zorgen”, vertelt kok Amos.  Gejuich is te horen vanuit eetzaal Refter en een daverend applaus van de deelnemers van de Young & Fair Masterclass volgt. Dag twee van het masterclassweekend is bezig aan het avondprogramma. De deelnemers krijgen een briefing van de koks over de zojuist geserveerde avondmaaltijd en over wat de laatste dag nog verwacht kan worden uit de keuken van het dominicanenklooster. Een plek waarin – zo vertellen de koks, bijna alleen maar met lokale en biologische producten wordt gekookt. Gedurende het weekend bereiden zij er voor de deelnemers vegetarische maaltijden. Een bewuste keuze voor studenten, starters en young professionals die zich een weekend lang verdiepen in eerlijke handel en duurzame ontwikkeling.

Door Lisanne van Geffen en Nineke Verhoofstad

Voor aanvang de lezing kunnen de deelnemers genieten van een heerlijke maaltijd. De eerste van de legendarische maaltijden met een introductie van gastheer/ lekendominicaan Michel Daniels.

Voor aanvang de lezing kunnen de deelnemers genieten van een heerlijke maaltijd. Eerste van de de legendarische maaltijden met een introductie van gastheer/ lekendominicaan Michel Daniels

Midden april vond voor de tweede maal de Young & Fair Masterclass plaats in het Dominicanenklooster in Huissen. Net als vorig jaar heeft de masterclass het doel om studenten, starters en young professionals te informeren en inspireren over duurzame ontwikkeling en eerlijke handel. In onze ogen is de transitie naar een eerlijkere en duurzamere wereld namelijk meer dan nodig en is er alleen de vraag hóe we dit kunnen realiseren. En waar kan dit beter worden besproken dan in een klooster waar het belang van respect voor anderen en de natuur wordt erkend en nageleefd?!

Tijdens deze masterclass zijn er vier trajecten aangeboden: Innovatie, Eerlijke Economie, Marketing & Fairtrade en Politiek & Lobby. Binnen elk traject zijn er meerdere experts die de stand van zaken beschreven, is er ruimte voor verdieping door middel van discussies en is er een workshop die de opgedane kennis in praktijkvoorbeelden omzet.

Ondanks verschillende goede initiatieven (zoals de Fair Phone) blijkt het transparant krijgen van de volledige keten toch moeilijke opgave…

De C van Conflictmineralen

Europarlementariër Judith Sargentini (GroenLinks) trapt het masterclassweekend af met een lezing over het belang van Europese samenwerking voor een eerlijkere en duurzame wereld. Zo werkt de politica aan Europese regels die bijdragen aan conflictvrije mineralen, die nu nog amper te vinden zijn in elektronica. Vele mineralen die noodzakelijk zijn voor onze computers, telefoons etc. worden namelijk gedolven in oorlogsgebieden en onder slechte werkomstandigheden. Ze stelt dat als de keten transparant wordt, inkopers weten waar hun grondstoffen vandaan komen en dan kunnen kiezen of ze ketens met oneerlijke handel of slechte arbeidsomstandigheden willen steunen of tegengaan. Aanvullend legt ze uit waarom dit makkelijker gezegd is dan gedaan, want ondanks verschillende goede initiatieven (zoals de Fair Phone) blijkt het transparant krijgen van de volledige keten toch moeilijke opgave, bijvoorbeeld door de corruptie en gebrek aan internationale regels.

"Die aardige mensen van Young & Fair kopen die eerlijke koffie wel". Judith Sargentini over de uitdaging om producenten meer fairtrade in te laten kopen. En om dit via Europese wetgeving mogelijk te maken.

“Die aardige mensen van Young & Fair kopen die eerlijke koffie wel”. Judith Sargentini over de uitdaging om producenten meer fairtrade in te laten kopen. En om dit via Europese wetgeving mogelijk te maken.

…hoewel de Europese verkiezingen eraan komen is dit een onderwerp dat de agenda van de komende verkiezingen niet lijkt te halen.

Aan het einde van haar lezing bladert een van de deelnemers in het vooraf uitgereikte 1 cm-grote Europees woordenboekje en is benieuwd of het woord ‘conflictmineralen’ er eigenlijk in staat. Nee, helaas ‘conflictmineralen’ ontbreekt en Sargentini grapt dat ze het PR-team eens stevig hierover zal aanspreken. Helaas is dit ook typerend voor de huidige situatie want hoewel de Europese verkiezingen eraan komen is dit een onderwerp dat de agenda van de komende verkiezingen niet lijkt te halen. Optimistisch voegt Judith daaraan toe dat het daarom “juist inspirerend is om te spreken voor een groep jonge mensen over een onderwerp dat haar aan het hart gaat”. De lezing blijkt een goede opwarmer voor de rest van het weekend. En ondanks Judith op tijd moet vertrekken om haar trein te halen, schuwt ze er niet voor om tot de aller laatste minuut de vragen van onze deelnemers te beantwoorden.

Er klinken bij het betreden van de bibliotheek ooh’s en aah’s en wordt er ruim met complimenten over de mooie zaal gestrooid.

Na de lezing lopen de deelnemers in groepjes vanuit de zolder naar de bibliotheek van het klooster, waar deel twee van het avondprogramma van start gaat; de pubquiz. Er klinken bij het betreden van de bibliotheek ooh’s en aah’s en wordt er ruim met complimenten over de mooie zaal gestrooid. Vele nieuwsgierige blikken gaan al richting de boeken en het kost wat moeite om de aandacht te verleggen naar de pubquiz. Uiteindelijk buigen de deelnemers zich over ingewikkelde en minder ingewikkelde ‘eerlijke’ vragen. Onder het genot van een heerlijk versbereid hapje en een drankje wordt de avond afgesloten.

Eerlijke Initiatieven en Gelukkig Winnaars

Het is 08.00u en de luidklokken van de kapel klinken in en rondom het klooster. Bij het betreden van de kapel zitten de verschillende deelnemers samen met de dominicanen klaar voor de ochtendmis. Ondanks een aantal deelnemers maar een paar uurtjes hebben geslapen, willen vele dit absoluut niet missen en zijn ze extra vroeg opgestaan. Na de mis staat het ontbijtbuffet al klaar en vanuit verschillende tafels klinken opgewekte stemmen. De eerste sessie van het traject zal zo direct beginnen, maar eerst wordt er uitgebreid genoten van al het lekkers van het ontbijtbuffet. Doordat alles rondom het eten perfect wordt verzorgd, kan de organisatie in alle rust de laatste voorbereidingen treffen.

Verassend vertellen ze dat zij hun concurrenten aanmoedigen om gebruik te maken van hun inspanningen en de eerlijke keten ook te gebruiken.

En dan is het zover, de start van de eerste sessie. In het traject Politiek en Lobby wordt deze geleid door Mark Hillen van Social Enterprise NL. De organisatie is het landelijk platform dat sociale ondernemingen vertegenwoordigt, verbindt en ondersteunt. Hun doel is om deze sector n Nederland te versterken en zo de maatschappelijke impact van deze bedrijven te vergroten. Erg inspirerend zijn vooral ook de vele initiatieven die worden besproken, zoals een taxibedrijf met uitsluitend elektrische auto’s.

De zon liet zich op zaterdag volop zien. Tussen de sessies door een goed moment om te genieten en elkaar verder te leren kennen.

De zon liet zich op zaterdag volop zien. Tussen de sessies door een goed moment om te genieten en elkaar verder te leren kennen.

Na een overheerlijke lunch start de tweede sessie. In het traject Marketing & Fairtrade komt onder andere Tony’s Chocolonely spreken over hun grote succes om een 100% slaafvrije chocolade reep op de markt te brengen. Verassend vertellen ze dat zij hun concurrenten aanmoedigen om gebruik te maken van hun inspanningen en de eerlijke keten ook te gebruiken. Dat hun markt zo langzaam wordt overgenomen maakt ze niet uit, zij richten zich ondertussen gewoon op een nieuwe markt, suiker bijvoorbeeld.

In de avond genieten we van een mooi verhaal van Michel Daniëls alvorens we beginnen aan het avondeten. Na het eten en wat rusten verzamelen we ons opnieuw in de bibliotheek waar de Recycle Bingo plaats vindt. Iedere deelnemers heeft iets meegenomen wat een tweede leven verdient. Boeken tot schilderijen worden gewonnen door de gelukkige Bingo winnaars.

Slotdag: creatief aan de slag met frisse ideeën

Michel Scholte, mede-oprichter van sociale onderneming TruePrice, die organisaties helpt om sociale en milieukosten van producten, bedrijven en investeringen te berekenen en verbeteren. De allerlaatste sessie van het weekend is een feit.

Michel Scholte, mede-oprichter van sociale onderneming TruePrice, die organisaties helpt om sociale en milieukosten van producten, bedrijven en investeringen te berekenen en verbeteren. De allerlaatste sessie van het weekend is een feit.

Op zondag hebben we bezoek van de nationale journalistiek; de Trouw kwam langs om een column te schrijven over de masterclass. Vol enthousiasme volgde de journalist de workshop van het traject Innovatie, waar hem de charme van het klooster niet is ontgaan. Zo werden de deelnemers extra creatief wanneer zij met behulp van rietjes, koffiefilters, ballonnen en aluminiumfolie een prototype van een ecosysteem hebben terwijl zij genoten van orgelmuziek op de achtergrond.

Niet alleen in het klooster vinden workshops plaats, maar ook op andere locaties in Huissen. Zo gaan een aantal deelnemers gaan voor het traject Marketing & Fairtrade op bezoek bij de wereldwinkel in Huissen. Hier krijgen zij inzage in het marketingbeleid en om vervolgens zelf aan de slag gaan met nieuwe frisse ideeën voor een advies aan de winkel.  In de middag is tot slot nog voor de deelnemers nog een allerlaatste sessie met mede- oprichter Michel Scholte van True Price. Een organisatie die voor verschillende organisaties een eerlijke prijs berekend, waarin de sociale en milieukosten van producten, bedrijven en investeringen wordt mee berekend.

Een versie van dit artikel verschijnt tevens in het periodiek ‘Geloven Onderweg’ uitgebracht door het dominicanenklooster .

Dankwoord namens de Young & Fair Masterclass organisatie: In dit verslag zijn slechts enkele van de vele sessies aangestipt, om zo een indruk te geven van wat de Young & Fair Masterclass inhoudt. Het is een zeer geslaagd weekend geweest en dit was zeker niet mogelijk zonder de fantastische steun van het Dominicanenklooster in Huissen. Gedurende het weekend heeft ons vaste aanspreekpunt Michel Daniels ons meermaals uit de brand geholpen, daarnaast hebben vele deelnemers dankbaar gebruikgemaakt de door hem geleide rondleidingen door het klooster. Tevens waren de dames van de administratie en de keukenstaf zo behulpzaam en goed georganiseerd dat ons al het werk uit handen is genomen. Dit, tezamen met de fantastische communicatie met Peter Schoenmakers vooraf, maakte dat wij van Young & Fair evenals de deelnemers optimaal van het weekend hebben kunnen genieten! Bedankt!

Meer foto’s van het weekend vind je hier. Daarnaast hebben een aantal deelnemers ook een eigen blog over het weekend geschreven, hieronder vind je een selectie:

Deelneemster Rianne noemt het een fantastisch weekend en gaat verder in op het traject Marketing & Fairtrade dat zij volgde. Benieuwd hoe zij het weekend verder vond, haar volledige blog kan je hier lezen. Ook Susanna roept lezers in haar blog op vaker van dit soort evenementen te bezoeken, zij volgde o.a. de workshop van Sustainable Talent tijdens het traject Eerlijke Economie. Lees zeker nog deze blog van Marieke Creemers over haar inspirerende ontmoeting die zij had met Ralien Bekkers. Zij ontmoetten elkaar tijdens de Young & Fair Masterclass na de paneldiscussie met Frank van der Linde en Manon Wolfkamp.