Er valt genoeg te lezen over fair trade producten, maar deze zelf uitproberen is natuurlijk veel leuker. Daarom organiseerde Young & Fair afgelopen vrijdag de Fair Trade Kroegentocht in Utrecht, waarbij de ´Mongozo´ rijkelijk vloeide.

“Het is een gezellige, informele en laagdrempelige manier om mensen kennis te laten maken met eerlijke handel.”

Mongozo

De eerste kroegtijgers proosten met het fair trade bier Mongozo in Café Tilt!

Vrijdagavond, 21.00 uur. Het verwarmde terras van Café Tilt! stroomt langzaam vol met mensen die hun gebruikelijke pilsje wel eens willen omruilen voor een fair trade biertje. De verwachtingen van het fair trade bier Mongozo liggen hoog: de Belgische drank heeft het Max Havelaar keurmerk en het EU-logo voor biologische productie. Daarnaast bestaat Mongozo onder andere in de smaken banaan, kokosnoot en mango; erg spannende smaken! De Premium Pilsener variant van Café Tilt! valt gelukkig in de smaak. “Niets op aan te merken,” meent een kroegentochtdeelnemer na de eerste slok.

Hilda van Reeuwijk

Deelneemster Hilda van Reeuwijk wil in 2014 alleen maar fair trade consumeren en schrijft daar een blog over.

Hoewel de kroegentocht in Utrecht georganiseerd wordt, komen de borrelaars ook uit andere windstreken. Zo zag de Rotterdamse Hilda van Reeuwijk de kroegentocht wel zitten na haar bezoek aan de Young & Fair Masterclass 2014. “Sinds ik meer te weten ben gekomen over eerlijke handel en fair trade producten, fascineren ze me en wil ik er nog meer over leren.” En bij die fascinatie laat Van Reeuwijk het niet: “Ik heb mezelf de opdracht gegeven om in 2014 alleen maar fair trade te consumeren en daar houd ik een blog over bij,” vertelt ze de andere deelnemers.

Bring Your Own

Om 22.30 uur verhuist de groep borrelaars naar café De Zaak. Hier worden fair trade koffie, thee en sapjes verkocht. Daarnaast heeft het café een ‘Bring Your Own’ mentaliteit: gasten mogen zelf (fair trade) hapjes meebrengen en in het café oppeuzelen. “We hebben dit jaar niet alleen gekozen voor kroegen die fair trade producten verkopen, maar ook voor kroegen die milieubewust en lokaal handelen,” legt Anne van Rooijen, penningmeester van Young & Fair, uit. “Het is voor het milieu veel beter als gasten voedsel eten met ingrediënten uit Nederland, dan ingevlogen ingrediënten uit bijvoorbeeld Polen. Daarnaast profiteren pizzabezorgers en broodjesverkopers uit Utrecht ook van De Zaak, wat goed is voor de lokaliteit.”

Wilmine van den Bosch

In café De Zaak mogen gasten hun eigen hapjes meebrengen. Wilmine van den Bosch, secretaris van Young & Fair, deelt daarom fair trade chips ‘Go Pure’ uit.

Er is volgens de penningmeester echter nog een flinke slag te slaan in het verkopen van fair trade producten in horecagelegenheden: “Sommige kroegen hebben wel fair trade bier, maar zij promoten dat niet als iets speciaals. Ze verkopen bijvoorbeeld Mongozo omdat het glutenvrij is, maar niet omdat het fair trade is. Hierdoor weten serveerders vaak niet dat zij fair trade bier verkopen, waardoor dat voor gasten ook onbekend blijft. Daarom is het belangrijk dat Young & Fair mensen laat zien waar ze fair trade producten kunnen kopen.”

Laagdrempelig en gezellig

Het is inmiddels 24.00 uur. In café Olivier proost het gezelschap met Mongozo op de World Fair Trade Day van 10 mei. Nineke Verhoofstad, bestuurslid Communicatie van Young & Fair kijkt tevreden op de avond terug: “Het is een gezellige, informele en laagdrempelige manier om mensen kennis te laten maken met eerlijke handel.” Het is de tweede Fair Trade Kroegentocht die Young & Fair organiseert en er is sindsdien het een en ander veranderd, vertelt Nineke: “We hebben voor andere Utrechtse kroegen gekozen, omdat sommige kroegen helaas geen fair trade wijn meer verkopen. Daarnaast denken we er nu over om niet alleen de kroegentochten vaker te organiseren, maar deze ook meer landelijk te trekken. Het enige wat we nodig hebben zijn een paar Amsterdamse, Zwolse of Limburgse kroegen met fair trade drankjes, dus in principe zou dat niet moeilijk moeten zijn.” De deelnemers zien dat in elk geval wel zitten. Zij borrelen nog door tot in de vroege uurtjes.

Klik voor het fotoverslag van de Fair Trade Kroegentocht hier.