Dat vind ik zo leuk aan dit project: jongeren enthousiast maken over eerlijke kleding en ze laten zien dat het helemaal niet zo moeilijk hoeft te zijn om een statement te maken met eerlijke kleding!

Vertel kort eens iets over jezelf: hoeveel lentes jong ben je, studeer je of ben je misschien al afgestudeerd, wat is je favoriete film en waarom, zou je ooit willen parachutespringen? Dat soort dingen.
Mijn leven telt 19 lentes, ik ben flexanist en dol op uitdagingen. Verder ben ik eerstejaars International Development Management in Wageningen, dé groene studentenstad van Nederland! Volgend jaar moet ik een richting kiezen en dat wordt… Fair Trade Management! Waarschijnlijk spring ik over 10 jaar de wereld rond als een of andere radicale Greenpeace-activist, of juist als pacifistische idealist. Mijn try-before-you-die-uitdaging is in ieder geval: de wereld verbeteren door mezelf te verbeteren. De kleur waar ik altijd blij van wordt is groen, dus wie weet zie je me binnenkort met knalgroen haar! Op zaterdag ben ik vooral te vinden in de HEMA, waar ik overheerlijk gebak verkoop. Een leven zonder muziek en kunst kan ik me niet voorstellen en mijn hobby’s zijn dan ook orgel en viool spelen, muziek luisteren, fotograferen, tekenen en schilderen. Verder ben ik gek op talen en culturen. Mijn motto is: You can’t give a voice to your clothes, so give a voice to the producers of it!

Hoe ben je bij Young & Fair terecht gekomen en wat maakt nu juist deze organisatie zo fijn om actief voor te zijn? Doe je ook nog ander vrijwilligerswerk? Ik was Young & Fair al eens op Facebook tegengekomen, waar ik ze een like gaf. Toen ik zag dat er vacatures waren, was ik meteen enthousiast, en mijn ouders ook! Naast Young & Fair doe ik ook vrijwilligerswerk voor de projectgroep Eerlijke Kleding bij PerspectieF, de jongerenorganisatie van de ChristenUnie. Ook draait er momenteel een tijdelijk restaurant in Wageningen: Happietaria, georganiseerd door studenten en andere vrijwilligers, voor het goede doel. Ik heb de eer gekregen dat ik in de PR mag zitten en het restaurant mag promoten. Heel leuk en leerzaam om mee te werken aan deze projecten en andere mensen te ontmoeten die geïnteresseerd zijn in duurzaamheid en eerlijke handel!CIMG0312 (2)

Bij Young & Fair ben je actief bij het project Gastlessen. Kun je hier iets over vertellen? Waarom is deze vorm van educatie belangrijk voor je?
Zelf heb ik nog geen gastlessen gegeven, omdat mijn schoolrooster dat helaas niet toelaat. Ik vind het ontzettend leuk om mensen te activeren, wat nogal eens leidt tot heftige discussies! Ik vind het belangrijk dat de consument zich bewust wordt van fair trade, want er is al zoveel te koop: van chocola tot kleding en van koffie tot schoenen. Wel merk ik dat veel mensen niet weten waar ze bijvoorbeeld fair trade kleding of schoenen kunnen kopen. En dat vind ik zo leuk aan dit project: jongeren enthousiast maken over eerlijke kleding en ze laten zien dat het helemaal niet zo moeilijk hoeft te zijn om een statement te maken met eerlijke kleding.

Hoe zie jij de toekomst van eerlijke handel in?
Over het algemeen zijn mensen in mijn omgeving heel positief over eerlijke handel. Onlangs was er nog een klant in de winkel die mijn schoenen (merk: Inkkas) mooi vond. Uiteraard kon ik het niet laten om te zeggen dat ze fair trade zijn en een goed woordje voor eerlijke handel te doen. Ook merk ik dat consumenten bewuster worden als ze kleding kopen. Zo had mijn broertje pas een biologische spijkerbroek gekocht en een paar vrienden biologische T-shirts. Ook kreeg ik pas een berichtje van een vriendin die me vertelde dat ze voortaan kleding wil kopen die onder normale werkomstandigheden is gemaakt. Met dit soort berichtjes wordt ik graag gestalkt!

Elke maand wordt er een nieuwe Vrijwilliger van de Maand gekozen. Als je alles zou mogen vragen, wat zou je dan willen vragen aan de Vrijwilliger van de Maand mei?
Ben je ooit in het buitenland geweest voor vrijwilligerswerk of zou je dat in de toekomst graag willen doen?

Uiteraard had Vrijwilliger van de Maand maart, Micky, ook een vraag aan jou: Hoe zag jouw Koninginnedag er vorig jaar uit?
Vorig jaar heb ik niet zoveel bijzonders gedaan tijdens Koninginnedag: gewerkt en gezellig met de familie de troonswisseling gekeken. En uiteraard geproost met oranje tompoucen!