De kortste dag van het jaar is deze week, en dan- altijd weer sneller dan verwacht: Kerstmis. Een lichtpunt in de hel die winter heet, of juist een bevestiging van het duister (commercialiteit, ongewenste familiebezoeken), danwel spirituele inkeer over licht in het donker. Voor sommigen is het een christelijke viering over de geboorte van Jezus, voor anderen een ‘heidense’ viering van de wedergeboorte van het licht in de natuur. En soms is kerst van geen significante betekenis of het beste moment voor een DVD-marathon.

Hohoho!

De discussie daargelaten of kerstmis te veel om materialisme is gaan draaien en waarom, of niet, kunnen we de klok erop gelijkzetten dat er in deze periode veel geconsumeerd wordt. Er liggen veel oordelen op consumeren en vooral  het laten daarvan. ‘Consuminderen’ is een werkwoord dat in het leven is geroepen om mensen bewust te maken van wat ze gebruiken of liever verbruiken en waarom.

Ik ervaar het zelf als frustrerend je daar zo bewust van te zijn in een periode waarin je omgeven bent door materie en marketingleuzen. Wat kun je anders. ‘Teveel’ of ‘slecht’ consumeren lijken onpraktische labels. Er is een constructievere manier, een die ook anderen ten goede komt bijvoorbeeld, of minder belastend is voor de aarde. Daarom in dit lapje tekst een paar links naar duurzame webshops en daarmee een ‘schuldvrije’ route om cadeautjes onder de boom te krijgen.

Geit?

‘De geit’ van Oxfam-Novib[1] is niet meer de enige optie als duurzaam (kerst)cadeau. Er zijn nu tal van duurzame opties om helemaal los te gaan, mocht je dat willen. Op verzamelsite Ecogoodies vind je meerdere webshops variërend van mode en accessoires tot spullen en typische cadeauartikelen. Wil je niet eerst de websites moeten scannen, voordat je iets koopt. Je kunt iemand ook de Ekokadobon geven, dan kan diegene zelf iets uitzoeken (meerdere bedragen mogelijk). Te besteden aan: sieraden&accessoires, kleding, verzorging, goede doelen, voeding, wonen en kinderproducten. Hetzelfde geldt voor de fairtradecadeaubon.

Kom je er niet uit of een beoogde cadeauwinkel of merk duurzaam (genoeg) is? Via Rank a Brand kom je erachter. Ook wat betreft het kerstmaal geeft Rank a Brand een overzicht van supermarkten. Hier staat welke supermarkten duurzaam bezig zijn.

Juist beleving is zo essentieel, al helemaal bij kerst,  want de oren willen horen; de neus ruiken, de mond wil proeven, de vingers aanraken. Voor als je webshops dus te beperkt vindt, of überhaupt bud,  zijn er ook nog de duurzame kerstmarkten. Op greenandthecities vind je een overzicht.

Ten slotte nog enkele tips van uw blogger:

  • Doe zoveel mogelijk kerstverlichting uit wanneer je niet in de ruimte bent en gebruik ledlampjes.
  • Overweeg een biologisch kerstdiner zonder vlees. Spek de bio-industrie niet, ook niet ‘dat ene dagje’  of met biologisch vlees (www.koopbiovlees.com  en degroeneweg.nl). Laat de dieren in gevangenschap, in het bijzonder kalkoenen en konijnen niet huilen.
  • Eet je kerstdiner volgens het seizoen.
  • Hergebruik kerstversieringen van vorig jaar(jaren).
  • Recycle mooie verpakkingen van vorig of voor volgend jaar.
  • Voor meer tips hebben we de non-profit organisatie Duurzaam December. Je wordt uitgedaagd om in december inkopen bewust duurzaam te doen.  Hiervoor aanmelden kan via: www.duurzaamdecember.org

Altijd een mooi aandachtspunt dus tijdens de door chocolade overgoten kerstperiode. De cacao-industrie is een hele zware, veelal onethische sector. Bestel chocolade van de meisjes van chocolade, de opbrengst wordt geïnvesteerd in een educatieproject voor cacaoboeren in Congo.

Ook Albert Heijn heeft tegenwoordig Tony chocolonely’s  en Puur&Eerlijk, evenals andere supermarkten met bio-huismerken (bijv. Lidl, Aldi, Vomar) en anders zijn de fairtrade-/bio-merken te vinden in natuurwinkels, wereldwinkels en sommige cadeauwinkels.


[1] ‘De geit’ is een symbolisch cadeau dat je koopt bij Oxfam die vervolgens voor je betaalde bedrag ‘in het echt’  een geit geeft aan boeren in ontwikkelingslanden. Het is een mooie constructieve  ‘everybody wins’ manier om een gemeenschap te kunnen helpen in ontwikkelingslanden.