Afgelopen woensdag 27 november vond de jaarlijkse filmavond van Young&Fair plaats. De documentaire ‘Sterke vrouwen’ van stichting Fairwork werd hier vertoond. Francien Winsemius van Fairwork heeft na afloop onze vragen beantwoord.

Door Wilmine van den Bosch

Vrouwen, illegaal in Nederland, gedwongen tot prostitutie. Dit is het beeld dat ons te binnen schiet wanneer het woord mensenhandel wordt genoemd. De documentaire volgt een aantal van deze vrouwen terwijl zij een organisatie genaamd ‘samen sterk’ proberen op te zetten. Deze organisatie komt op voor de slachtoffers van uitbuiting. De vrouwen zijn van mening dat extra aandacht nodig is voor de slachtoffers, omdat de daders vaak de aandacht van hulpverleners opeisen. Dat het opzetten van deze organisatie niet makkelijk is voor deze vrouwen, bleek al snel. Herinneringen komen boven, ervaringen worden besproken.

Er ontstaat een spanningsveld tussen onherkenbaar in beeld komen, het waarborgen van eigen veiligheid, en het belang van het zichtbaar vertellen van je verhaal. Een aantal vrouwen heeft de keuze gemaakt toch herkenbaar gefilmd te worden. Francien vertelde ons achteraf dat dit helaas niet voor alle vrouwen voordelig is geweest.

Toch vind niet alle uitbuiting binnen de prostitutie plaats. Fairwork zet zich dan ook in voor de slachtoffers van moderne slavernij buiten de seksindustrie. Men moet hierbij bijvoorbeeld denken  aan Oost- Europeanen die legaal in Nederland zijn, maar buitensporig veel uren maken en bar weinig verdienen, of  vrouwen die bij het champignons plukken uitgescholden worden voor ‘pools zwijn’. We wonen dan wel in het beschaafde Nederland, ook hier komt moderne slavernij voor. Fairwork komt op voor de slachtoffers en wil moderne slavernij voorkomen en bestrijden.

Meer weten over het werk en campagnes van Fairwork? Klik hier.