Wij Nederlanders hebben nogal eens het idee koplopers te zijn op het gebied van fairtrade. En met reden. Zo is het huidige fairtrade logo dat wereldwijd gebruikt wordt een afgeleide van het klassieke Hollandse Max Havelaar keurmerk. Daarnaast breiden grote organisaties als Verkade en Douwe Egberts hun fairtrade assortiment steeds meer uit. En dan hebben we het nog niet eens over succesvolle initiatieven zoals het op weg naar slaafvrije chocolade-initiatief van Tony’s Chocolonely. Toch is het altijd interessant om ook eens buiten de landsgrenzen te kijken. In dit geval naar Schotland. Niet in de laatste plaats, omdat ondergetekende daar een jaar heeft gewoond, maar zeker ook omdat het hier sinds februari 2013 gaat om een officieel fairtrade land.

Een hele eer, want na Wales (ook al aan de andere kant van het Kanaal) is het pas het tweede land dat deze titel binnen heeft gehaald. De criteria zijn er dan ook naar. Een kleine greep. Alle steden van het land dienen een fairtrade status te hebben. Nu scheelt het dat Schotland maar zeven steden heeft, maar van het totaal aan gemeenten moet ook minimaal 55 procent over een fairtrade status beschikken. Van de instellingen op het hoger onderwijs dient 60% te beschikken over een Fairtrade werkgroep. Dit tikt in Schotland nu de 65% aan. Zowel het parlement als de regering dienen gebruik te maken van fairtrade producten en dienen deze ook jaarlijks actief te promoten gedurende de Fairtrade Fortnight; de fairtrade week die daar twee weken duurt. Ten slotte dient 75% van de bevolking jaarlijks een fairtrade product te kopen, terwijl 40% van de bevolking op reguliere basis deze producten in huis hoort te halen

Dat soort voorwaarden dus. Niet misselijk, maar des te mooier om daar aan te kunnen voldoen. En het gave is dat de cultuur er volledig op afgestemd is. Zo zijn er behalve fairtrade gemeenten, diverse fairtrade eilanden en laten ook de restaurants graag zien wat de herkomst van hun producten is (zie ook Rapport Scottish Fair Trade forum: “Can Scotland call itself a Fair Trade Nation?”. Dan weer oorspronkelijk Schots en vers, dan weer fairtrade gecertificeerd. Daarnaast kent het Verenigd Koninkrijk een grote geefcultuur en lijkt men een heel stuk minder sceptisch dan in Nederland over geld dat uiteindelijk aan de strijkstok zou blijven hangen. Ook niet onbelangrijk in de stappen naar bewustwording en het wegnemen van oneerlijkheid in de wereld.

Zo steekt ons eigen kikkerlandje stiekem schril af, maar dat krijg je al gauw als je gaat vergelijken met de koplopers op fairtrade gebied. Er zijn nog genoeg stappen te maken in Nederland op dit gebied, wat de trouwe volger van youngandfair.nl weinig zal verbazen. Zaak blijft mensen te enthousiasmeren en de noodzaak van fairtrade duidelijk te maken. En hoe meer fairtrade hier ingebed raakt, des te meer stappen ook Nederland maakt op weg naar de status van fairtrade land.

 

Fairtrade websites in de UK:

http://www.fairtrade.org.uk/

http://www.scottishfairtradeforum.org.uk

http://step.fairtrade.org.uk/