Ter gelegenheid van haar 25-jarige bestaan heeft de stichting Max Havelaar in samenwerking met Young & Fair een ontmoeting tussen consumenten en producenten georganiseerd. Op 19 november jl. was het zover, een zaal vol geïnteresseerde jongeren ging in gesprek met een koffieproducent uit Honduras en een bananenproducent uit Colombia.

Door Ellen van Andel

De avond werd ingeleid met een algemeen praatje over Max Havelaar en Young&Fair. Vervolgens stak de koffieproducent Maira van wal, onder begeleiding van een tolk.

Koffieproducent Maira is erg enthousiast over haar duurzame droogcabine.

Zij vertelde over haar werk en over de oprichting van de coöperatie COMISUYL, waar haar bedrijf bij is aangesloten en waar ze zelf general manager is. Ze is enthousiast over een droogcabine die van zonnepanelen is voorzien om de cabine van energie te voorzien. Deze ontwikkeling past heel goed in het gedachtegoed van Max Havelaar, namelijk op een zo duurzaam mogelijke manier produceren. Op de vraag in hoeverre haar familie meehelpt op de plantage antwoordde Maira dat haar kinderen meewerkte. De kinderen hebben allemaal wel gestudeerd in een stad verderop maar door de economische crisis konden ze geen werk vinden en zijn ze in het familiebedrijf gaan werken.

Hierna was Diosa, een bananenproducent uit Colombia, aan de beurt om haar verhaal te doen.

Diosa, een bananenproducent uit Colombia in gesprek met een van de deelnemers

Ze vertelde enthousiast over haar werk en de positieve invloed van de coöperatie FISA waar haar bedrijf bij is aangesloten. De coöperatie is onderdeel van een publiek private samenwerking tussen Colombia en Nederland. Ze was van mening dat de samenwerking werkgelegenheid oplevert en dat hierdoor de criminaliteit in Colombia afneemt. Naast meer werkgelegenheid bieden, investeert de coöperatie ook in educatieve programma’s voor de Colombiaanse bevolking. Op de vraag of de kwaliteitsstandaarden voor internationale handel niet iets te streng zijn reageerde de producent instemmend. Maar hierbij benadrukte Diosa meteen dat ze vooral heel erg tevreden is met de samenwerking.

Al met een al was het een inspirerende en gezellige avond!