Het aftellen is begonnen. Aankomende zondag vindt in Utrecht het Fair Fashion Festival plaats in de Winkel van Sinkel. In de aanloop er naar toe is de modekoorts toegeslagen bij Young & Fair. We willen weten welke ideeën er op dit moment leven over fairtrade kleding en wat er van gevonden wordt.

Verschillende mensen gaven op straat direct hun feedback en hielden zich absoluut niet in.

 

Door Iona van Dijk 

 

Zo gingen we afgelopen zaterdag de straat op in kleding van Sincero, een Organic & fair fashion (web-) winkel in Utrecht. De winkel is met verschillende producten ook aanwezig op het Fair Fashion Festival. Aan verschillende voorbijgangers in Utrecht vroegen we hun mening over de kleding van de vrijwilligers. Vervolgens werd er onthuld dat het om fairtrade mode ging en peilden we hun reactie daarop.

 

Van ‘Leuk, Hipster!’ tot ‘…een beetje braaf’

Said herkende de kleding van Sincero direct. Ook zijn feedback was positief: trendy kleuren, mooie stoffen en goed gemaakt.

Er schuilt een kleine modepolitieagent in ons allen. Verschillende mensen gaven op straat direct hun feedback en hielden zich absoluut niet in. De meningen liepen sterk uiteen. Over smaak valt natuurlijk niet te twisten. Zo gaf Laura beide modellen net een zesje voor hun looks, het is niet haar smaak. Arja vond de looks ‘een beetje braaf.’ Nadat hij protesteerde dat hij zich niet de aangewezen persoon voor een mening over mode voelde, wilde Tijl wel zeggen dat hij de kleding leuk vond. De outfit voor de mannen zou hij zelf ook dragen.

Positief was de feedback veelal over de kleuren, zo goed passend bij het herfstseizoen. We liepen kort bij PUHA binnen, een winkel vol met kleding en accessoires, veelal ecovriendelijk en fairtrade , van jonge designers. Said herkende de kleding van Sincero direct. Ook zijn feedback was positief: trendy kleuren, mooie stoffen en goed gemaakt.

 

Fairtrade kleding; niet de stijl, maar herkomst belangrijk

Toen bekend werd dat de kleding fairtrade gemaakt is, was dit een verrassing voor een groot deel van de mensen die we spraken.

Toen bekend werd dat de kleding fairtrade gemaakt is, was dit een verrassing voor een groot deel van de mensen die we spraken. Wies had het niet verwacht dat dit soort kleding ook fairtrade kon zijn, al had ze zelf wel verschillende ‘fair’ shirts. Veelal waren de gevraagde voorbijgangers zich niet echt bewust van fair fashion. ‘Ik denk er eigenlijk nooit zo over na,’ zei Froukje. In de winkel herkende ze fairtrade kleding vaak wel, dan viel het binnen de context. Vaak viel het dan ook op dat het iets duurder was, maar dit vond ze begrijpelijk. Naast Froukje zat Lexington die ook opmerkt dat fairtrade kleding niet gaat over stijl, maar over waar kleding vandaan komt. Het hoort niet aan de kleding te zien te zijn. Een mening die door verschillende anderen ook benadrukt werd.

Ondanks de groeiende populariteit van fairtrade kledinglijnen is niet iedereen nog echt bewust van fair fashion. Het hoeft niet duur te zijn en het gaat niet om stijl. Het gaat erom hoe de kleding gemaakt is. Hiervan zal nog veel meer van te zien zijn in de Winkel van Sinkel aankomende zondag. Waar misschien ook de modepolitie, maar zeker de modekoorts zal toeslaan.