Ga je deze zomer nog op vakantie naar Frankrijk, dan zal het je goed doen te weten dat het land tegenwoordig, naast dat ze er nu praktisch overal Engels spreken, een aardig aanbod aan duurzame producten aanbiedt. Iets dat, net als dat Engels spreken, vroeger nog ondenkbaar was.

Frankrijk heeft de dingen altijd op haar eigen manier aangepakt maar lijkt nu met de toenemende globalisering van de afgelopen decennia ook het groenere bewustzijn te omarmen. Wanneer je door de supermarkt struint, zie je zowaar sexy producten met het eko-keurmerk erop. Ook het Fairtrade logo lonkt je vanuit de Franse supermarktgangen tegemoet. Je kunt dus sowieso op de camping een bakkie fairtradepleur zetten in je percolator. Wc papier nodig? Bio! Afwassen? Bio! Partout le bio.

Veel producten zijn nu biologisch en/of Fairtrade verkrijgbaar. Van de tradiotionele Fairtrade producten als koffie, thee, cacao en suiker, tot schoonmaakmiddelen (‘le Grenouille Vert’, de groene kikker), maandverband, cosmetica en ‘textiles’, stoffen en kleding. Supermarktconcern Carrefour bijvoorbeeld groepeert producten als: ‘Carrefour Solidaire’ (Fairtrade), ‘Carrefour Ecoplanet’ en ‘Carrefour Bio’. Dit alles kun je na aankoop in één van hun herbruikbare tassen proppen. Biomarktjes of bio-afdelingen komen daarnaast steeds meer voor en verkopen pesticidevrije producten vers van het land.

 

Pardon? Foie Gras? Confit de Canard?

Het verse groene bewustzijn wordt echter nog altijd overschaduwd door het dierenleed in Frankrijk. Een voorbeeld: overal zijn blikjes eendenpastei en ganzenlever te koop, een beruchte delicatesse. Heel Frankrijk, maar vooral het zuiden staat bekend om de productie van foie gras. De Fransen zijn trots op dit stukje ‘cultureel erfgoed’, zoals ze het noemen. Het vormt vaak ook een toeristenattractie, een gezellig kijkje bij boer Pierre op zijn erf.

Het groeiproces van de gans is te vergelijken met dat van een plofkip en de ganzen ontploffen bijna letterlijk aan overvoedering (gavage). Doordat de gans overmatig gedwongen gevoerd wordt, groeit de lever veel te snel en wordt die snel heel vet. Het lichaam eromheen is van minder belang. Zolang de delicatesse maar groeit.

Dierenleed is dus nog zeker aanwezig in Frankrijk. Wat je kunt doen hieraan doen? Vermijd in ieder geval liever restaurants waar ze foie gras aanbieden of spreek het personeel erop aan.