Young & Fair organiseerde van 19 tot 21 april de Masterclass Duurzame Ontwikkeling in het Dominicanenklooster te Huissen. Myrthe Korteweg (22), masterstudent Persuasive Communication en stagiair bij de commercieafdeling van Ahold, deelt haar ervaring als deelnemer. Zij volgde het traject Impact.

Ik had me opgegeven voor de masterclass omdat ik heel erg benieuwd was naar de laatste ontwikkelingen op duurzaam gebied. Ik merk dat duurzaamheid heel erg leeft op dit moment en dat mensen zich steeds meer bewust worden van hun consumentengedrag en impact hiervan op het milieu. Het leek mij daarom heel inspirerend om ideeën te delen met andere studenten en young professionals die ondernemend zijn op dit gebied.

Opening
Vrijdagavond kwam ik om kwart over acht aan bij het Dominicanenklooster in Huissen, een prachtig oud gebouw in de buurt van Arnhem, waarbij het me als eerste opviel dat je door de rust de vogeltjes in de bomen kon horen fluiten. Ik werd door een vriendelijke monnik wegwijs gemaakt in het klooster en kwam aan in de grote zaal waar de masterclass werd ingeleid. Jacqueline Cramer (oud-minister van Milieu) opende de masterclass met een inspirerend verhaal over haar belevenissen door de jaren heen en haar passie voor duurzaamheid.

 

Verschillende invalshoeken
De volgende dag begon al op tijd, om half 9 zat iedereen aan het ontbijt. Hierna ging ik samen met mijn groepje van Impact naar de bibliotheek, één van de mooiste zalen van het klooster. Na een persoonlijke kennismakingsronde tussen de deelnemers leidde Bouwe Taverne (hoogleraar en adviseur op het gebied van duurzaam ondernemen) het eerste college in. Door middel van een vraag-en-antwoordsessie gaf hij zijn kijk op impact. Zo hebben grote bedrijven en banken – private sector – volgens hem de grootste impact wanneer zij verduurzamen en liggen er grote uitdagingen aan de consumptiekant.

Liset Meddens, voormalig jongerenvertegenwoordiger van de VN, gaf vervolgens een presentatie over de politieke invalshoek. Als jongerenvertegenwoordiger was zij de schakel tussen jongeren in Nederland en de VN. Met haar enthousiasme heeft ze op internationaal niveau veel voor elkaar gekregen op het gebied van duurzaamheid. De VN is van grote invloed op duurzame ontwikkeling, omdat dit het enige forum is waar alle landen om de tafel zitten. Liset gaf de volgende tips om impact te genereren: wees altijd positief, stel duidelijke doelen en werk samen. In de kloostertuin luisterden we ‘s middags naar het betoog van Frank van der Linde (voormalig directeur Fairfood) over de rol van de media in het maatschappelijk debat ten opzichte van duurzaamheid. Hierbij kwam naar voren dat vanuit de media veel invloed uitgeoefend kan worden op de opinie rondom duurzaamheid en dat de rol van kranten ten opzichte van onlinefora hierin zeker niet onderschat mag worden.

Bingo
’s Avonds stond er een heerlijk (wereld)maaltje uit India klaar. Na het eten vertelden de koks over hun Vedische kookkunsten. Hierna was het tijd voor de Grote Recycle Bingo, waarbij iedereen leuke items bijeen had gesprokkeld als prijsje (variërend van cocktailshakers tot prachtige kledingstukken). Uitgestald op een grote tafel met een old school muziekje en een hele enthousiaste presentator zat de sfeer er goed in. Blijkbaar was de bingo nog vrij pittig voor sommigen want het aantal valse bingo’s was erg groot! De bingo werd afgesloten met een borrel. Ik heb uit betrouwbare bronnen vernomen dat er tot in de late uurtjes is gedanst, onder andere op dubstep met moves waar je u tegen zegt!

Terugblik
Zondagochtend was het voor mij tijd om na het ontbijt weer richting Amsterdam te gaan. Ik kijk terug op een heel erg leuk, leerzaam maar vooral gezellig weekend. De goede organisatie en gemotiveerde mensen maakten voor mij de Masterclass Duurzame Ontwikkeling tot een groot succes!

Lees andere reviews en bekijk foto’s van de masterclass in onze fotoalbum.

Volg de ontwikkelingen voor de volgende masterclass en wordt lid van de Facebook– en LinkedIngroep.