Niet alleen de deelnemers keken recentelijk terug op hun ervaringen tijdens de Masterclass Duurzame Ontwikkeling, ook enkele sprekers deden dat. Lees hun ervaringen en enkele bijzondere uitspraken hier!

Robbert Maas (SOON) – Traject Ondernemerschap

Tijdens de Masterclass Duurzame Ontwikkeling van Young&Fair gaf SOON een interactieve workshop WHY? voor startende ondernemers. Aan de hand van pitches en een aantal theorieën en modellen namen we de ondernemers mee om hun eigen motivatie en ondernemerschap scherp te krijgen.

Het zien van de gezichten van de ondernemers was fantastisch. Dat ging als volgt: van slaperige oogjes naar scherpe vragen en enthousiasme, naar gefronsde wenkbrauwen vol onbegrip, naar AHA! momentjes en een afsluiting met een vermoeide maar voldane groep. Wij wensen de ondernemers heel veel succes met hun geweldige plannen. Zet hem op!

Danielle van Woerden (MKB ondernemen) – Traject Ondernemerschap

Met veel plezier kijk ik terug op de middagsessie ondernemerschap. Ik heb veel enthousiaste verhalen en mooie ideeën gehoord en de begeleiding was goed. Ik hoop natuurlijk dat mijn ervaringen deelnemers een positief zetje geven. Ikzelf ben in ieder geval zeker met inspiratie en een paar nieuwe contacten naar huis gegaan.

Pieter Bloemen (Deltacommissie) – Traject Water

Mooie locatie, goed om in reflectieve stemming te komen. Oprechte interesse bij deelnemers en goede vragen.

Bouwe Taverne (Nyenrode & Rabobank) – Traject impact

Impact, daar moest het over gaan in de workshop. Daar had ik me niet op voorbereid. Ik was van plan mijn persoonlijke geschiedenis kort neer te zetten en daarna ‘in de fishbowl’ te stappen en antwoord te geven op vragen. Geen discussie, wel aandacht. En zo ging het en het ging goed. Vooral ook door de combinatie met het verhaal van Liset, de Nederlandse jongerenvertegenwoordigster bij de VN. Haar en mijn bijdragen hadden veel gemeen. Je wilt iets bereiken, maar hebt te maken met tegenslag, met verzet, met een groot verschil tussen de wereld zoals je die ziet en zoals je die wenst. Je wilt daar iets aan doen maar weet niet zo goed wat. En je gaat daarmee aan de slag.

Onze workshop ging uiteindelijk meer over ‘hoe je in het leven staat’ dan over ‘impact’. Daardoor was de ochtend ook voor mij zeer de moeite waard. Want ik kon mijn eigen historie ook weer eens doordenken, spiegelen aan de situatie van jongeren nu (zoals de aanhang van Young&Fair, waarvan velen werkzoekend, zoals ik vroeger ook 2,5 jaar werkloos was), de afweging maken of je je richt op inhoud of op de vraag ‘hoe krijg ik dat nu voor elkaar’. De vragen die gesteld werden, hadden inhoud, waren de vragen van mensen zelf, niet bedoeld om debat te zoeken, maar om van en aan elkaar te leren. Prima.

Voor mij was de workshop een succes, levendig, persoonlijk en het waard om nog een keer te doen. Hopelijk was dat voor jullie van Young&Fair ook het geval. Succes gewenst, ga gewoon enthousiast aan de slag en je zult zien dat je impact hebt!

Dick Veermans – Voedselsystemen

Dick Veermans omschreef zijn lezing tijdens het MDO voor het traject voedselsystemen op twitter: “een ‘hete’ sessie met achttien jonge fairtraders”