Als zelfstandig ondernemer ben je eigenlijk alles in één. De ontwerper, importeur, verkoper, pr-medewerker, communicatieadviseur, webdeveloper, webdesigner, office assistent en ga zo maar door. En het lot wil dat ik voor geen enkele van deze functies een diploma heb. Soms denk ik dan: ‘waar ben ik aan begonnen?!’

Tara ScallyOnbekende weg

De tijd drukt om de website af te krijgen en daadwerkelijk een product in de verkoop te zetten, maar mijn computervaardigheden zijn minimaal, waardoor een degelijke website bouwen moeilijk is. In de tussentijd probeer ik klandizie op te bouwen zonder een marketingplan door lukraak wat interessante feitjes op Facebook te delen. Gaandeweg leer ik heel veel en langzamerhand is vooruitgang te zien, maar als mijn bestelling dan nog verder naar achter geschoven blijkt te zijn (omdat de grotere bestellingen nu eenmaal voorrang hebben), zinkt de moed mij in de schoenen. Waarom dacht ik ooit dat ik dit allemaal wel even in mijn eentje op zou kunnen zetten?

Zelfontwikkeling = privilege

Tijdens mijn bezoek in Guatemala probeer ik zo veel mogelijk contact te hebben met de vrouwen die mijn producten maken. Ik help Maria* bij het klaarmaken van een weefgetouw en we bespreken onze reiswensen als zij ineens zegt: “Ha, naar een andere stad reizen? Alleen in mijn dromen, dan ga ik op reis. Ik ben nog nooit buiten mijn eigen dorp geweest.” Maria kon haar studie niet afmaken omdat haar familie, als gevolg van een overstroming, hun huis en land is verloren. Door haar moeder te helpen met weven kan de familie gezamenlijk net rondkomen. Ondertussen slapen zij met zijn vieren op een eenpersoonskamer bij haar tante. Alles in één zijn leidt soms tot frustratie, wanhoop, verdriet of agressie. Het kan heel erg moeilijk en eenzaam zijn. Maar ik heb zo tenminste de kans om veel kanten van mijzelf te ontwikkelen. Maria heeft dat niet.

Leren vragen of zelfontwikkeling

Inmiddels zijn er leuke initiatieven opgekomen waarin je om menskracht of middelen kan vragen, zoals durftevragen of peerby. Helaas weet ik echter niet altijd wie of wat ik precies nodig heb voor de volgende stap en kom ik daar pas gaandeweg achter. Soms durf ik het gewoon ook niet te vragen. Het is heel intensief om door middel van zelfstudie elke week aan een soort crash-course te beginnen in een veld dat totaal nieuw voor mij is. Dan rijst de beginvraag: waar ben ik aan begonnen? Aan een missie om het ook voor meiden als Maria mogelijk te maken zelf te kiezen wat zij willen doen in het leven, te kunnen leren, studeren en zelf een onderneming op te zetten, want die gelijke kansen hebben we nu niet. O ja, oké, dan toch maar even doorzetten en aan de slag! Misschien dat ik voor zó’n goed doel dan toch wel hulp durf te vragen. Hm, we zullen zien…

Tara Scally (25) schrijft elke maand voor Young & Fair blogs over haar ervaringen als ‘eerlijke’ ondernemer. Tara zet de fair trade tassenlijn Maya Moda op, gemaakt door de inheemse bevolking van Guatemala.

* Deze naam is om privacyredenen veranderd