In de voorbereiding van een Masterclassweekend gaat heel wat werk zitten. Hoe regel je bijvoorbeeld inspirerende sprekers? Op welke wijze stel je een evenwichtig en leuk programma samen? En hoe kom je eigenlijk aan een gratis partytent? Een kleine blik in de keuken van de Masterclass.

Op tafel ligt eerlijke chocolade. Ook is er biologisch druivensap en staat er een chardonnay uit de eco-winkel. Het zijn de verfrissingen en versnaperingen aanwezig op een wekelijkse vergaderavond van de Masterclasscommissie. En hoewel het inmiddels april is, begonnen de eerste voorbereidingen  al in december, vertelt Sanne Korteweg, voorzitter van de Masterclass Duurzame Ontwikkeling. “Het begint met een paar uurtjes werk per week, maar wanneer het weekend dichterbij komt loopt dat vanzelf uit tot een paar uur per dag”, lacht ze.

 

Sprekers

Desondanks werkt Sanne, voor de eerste keer voorzitter, gestaag en met veel plezier door om het weekend in goede banen te laten verlopen. Het was een leerproces, vertelt ze, maar  vanaf het moment dat de takenverdelingen voor iedereen duidelijk waren loopt het prima. Ze heeft er dan ook veel zin in. “Ik kijk zelf erg uit naar het diverse publiek. Er is veel variatie in de achtergrond van de deelnemers en dat kan leiden tot het uitwisselen van goede ideeën. En dat alles op een mooie locatie met inspirerende sprekers.

Die sprekers zijn niet gratis, vertelt de Bram de Kleine, de financiële man in de commissie. Toch is het gelukt om met een beperkt budget een mooi programma samen te stellen. Bram: “Veel van de sprekers zijn idealistisch en vinden de Masterclass een mooi project. Dat betekent niet dat ze het gratis doen, maar wel voor bijvoorbeeld een wat lagere vergoeding.”

Bram: “Hoe dan ook, het is een topprogramma qua sprekers en de trajecten zijn interessant. Het is het geld dan ook meer dan waard.”

En die partytent? Dat komt vast nog wel goed.