Leven volgens je idealen: het kan best lastig zijn. Dat de arbeiders die onze kleding naaien een leefbaar loon moeten verdienen en recht hebben op goede arbeidsomstandigheden spreekt voor zich, maar wat kun je hier zelf voor doen? Gelukkig kun je op verschillende manieren rekening houden met mens en milieu terwijl je je kledingkast bijvult.

Bron foto

Door Mirthe Klein Haneveld

1: Koop bewust

Er zijn steeds meer merken en winkels die zich richten op de verkoop van duurzame en eerlijke kleding. Neem bijvoorbeeld een van de vijfentwintig winkelroutes van EerlijkWinkelen om leuke adressen in jouw stad te leren kennen. Ook kun je letten op keurmerken als Fair Wear of Max Havelaar. Via vergelijkingssite Rank A Brand is het mogelijk om te kijken hoe duurzaam jouw lievelingsmerken zijn.

2: Een tweede leven

Door tweedehands kleding aan te schaffen zorg je ervoor dat je mens en milieu niet extra belast. Er zijn heel veel leuke vintage winkels in Nederland waar je terecht kunt, maar je kunt ook een kledingruil organiseren of bijwonen; wie weet staan andermans miskopen jou wel heel goed, of is het shirt dat je niet meer past wel perfect bij een ander. Als je creatief bent kun je ook van oude kleding iets moois maken en zo oude kleding een tweede leven geven: op het internet zijn honderden Do It Yourself ideeën te vinden!

Het omzeilen van ‘gewone’ kledingwinkels kan echter ook een negatief effect hebben: baanverlies bij de kledingarbeiders, die misschien onder slechte omstandigheden werken, maar wel van hun werk afhankelijk zijn. Daarom heeft het misschien wel meer effect als je als consument je invloed gebruikt en deze merken vraagt om eerlijke lonen en betere arbeidsomstandigheden, dan om die merken te boycotten.

3: Vraag en aanbod

Als iedereen eerlijke kleding wil dragen, moeten bedrijven op die wens inspelen. Daarom heeft het zin om te laten weten dat je het belangrijk vindt om te weten waar je kleding vandaan komt. Neem een kijkje op de site van de Schone Kleren Campagne of por een merk via Rank A Brand om bedrijven te laten weten dat jij graag goede arbeidsomstandigheden wil voor de mensen die jouw kleding maken. Ook het promoten van eerlijke mode in je omgeving is een goed idee. Als je het leuk vindt om anderen enthousiast te maken kun je je aansluiten bij veel initiatieven, zoals Stoere Vrouwen of de Young & Fair werkgroep die dit najaar een Fair Fashion Event organiseert.