Tara Scally (25) zal de komende maanden voor Young & Fair blogs schrijven over haar ervaringen als ‘eerlijke’ ondernemer. Tara zet de fair trade tassenlijn Maya Moda op. De tassen zijn gemaakt door de inheemse bevolking van Guatemala.

Begin 2012 verbleef ik een aantal maanden in Guatemala om mijn afstudeeronderzoek naar fair trade uit te voeren. Van dichtbij heb ik de achtergestelde en uitzichtloze positie kunnen waarnemen waarin veel mensen zich bevinden. De Guatemalteekse ambachtslieden bezitten echter veel talent en kunnen prachtige dingen maken, waaronder tassen. Ik nam een aantal van deze tassen mee naar Nederland en werd overspoeld door complimenten. De tassen zijn mega populair en er is duidelijk een markt voor deze producten. Maya Moda wil de vraag naar deze tassen beantwoorden door een eerlijke handelsrelatie op te zetten: de tassen fair trade laten maken in Guatemala en verkopen in Nederland.

ASN Bank Wereldprijs
Vlak na mijn terugkomst las ik over de ASN Bank Wereldprijs . Dit leek mij een geweldige kans om dit idee door te voeren. Gedurende het hele ASN traject viel ik van de ene succesvolle verrassing in de andere: van de eerste toelating tot enthousiaste stemmers en de uiteindelijke goedkeuring van mijn businessplan door de vakjury. Het was te verwachten dat deze droom niet in één soepele beweging tot een succesverhaal zou leiden. Zoals bij iedere ondernemer kon ook bij mij een tegenslag niet lang uitblijven. Bij mij kwam deze bij de finale van de ASN prijs, die ik helaas niet heb gewonnen. Desondanks ben ik enorm dankbaar voor het hele traject dat ik heb mogen doorlopen. Dankzij de ASN Bank, Greenwish en Enyini heb ik van mijn prille, stiekeme droom ineens een werkelijk bedrijf gemaakt met KvK-nummer, website and all. Toch is het natuurlijk jammer om net mis te grijpen bij zo’n prachtige prijs. En hoe ga je daar dan mee om?

Ondernemen met een hoger doel
Bij thuiskomst, alleen op mijn kamer, realiseerde ik mij dat dit vaker voor zal komen. Teleurstellingen horen bij het leven. Hoeveel mensen zullen op dit moment wel niet ergens teleurgesteld over zijn? En dan bedenk ik mij dat mijn teleurstelling voort komt uit een prachtige ervaring, een kans die niet velen hebben in hun leven. Oké, ik heb niet gewonnen, maar ik doe dit niet voor mijn eigen ego. Maar voor de ambachtslieden in Guatemala die nooit een kans als deze zullen krijgen omdat de handelsrelaties zo oneerlijk in elkaar steken. Door de situatie in het land zijn tegenslagen voor hen heel ingrijpend. Wetende dat ik met mijn project bijdraag aan verandering in deze situatie lijkt mijn eigen tegenslag ineens heel klein en irrelevant. Een les voor de toekomst: bij tegenslagen denk ik aan diegenen voor wie ik dit doe, het grotere geheel waar ik aan bijdraag. Daar ligt de kern en de kracht van mijn onderneming, de noodzaak voor maatschappelijk verantwoord ondernemen.

Maya Moda: Mode en ontwikkeling verweven

Maya Moda: Mode en ontwikkeling verweven

Door Tara Scally – bekijk de tassencollectie en volg Tara via http://mayamoda.org/.