door Silvia Roukens

Afgelopen weekend organiseerde Young&Fair samen met Act4Change alweer haar derde masterclass duurzame ontwikkeling. Ruim 50 enthousiaste jongeren en vijftien inspirerende sprekers kwamen hiervoor bijeen in jeugdherberg ‘De Scoutel’ te Antwerpen. Het doel: “eens kunnen doorbomen met mensen die in de verschillende aspecten van duurzame ontwikkeling hun strepen al hebben verdiend”. Maar natuurlijk ook het ontmoeten van elkaar.

Sofagesprek
Het programma begon al op vrijdagavond met een goed gesprek tussen Luc Cortebeek, die samen met journalist John Vandaele op de sofa plaatsten. Cortebeek, voorzitter van het Algemeen Christelijk Vakbond  leerde ons dat er voor rechtvaardigheid en vrede allereerst sociale gelijkheid nodig is. Hiervoor waren volgens hem de invloed van vakbonden en lokale NGO’s van groot belang, die opkomen voor de rechten van bepaalde sociale groepen, zoals thuiswerkers.

Grondstoffenvloek
De volgende dag splitste de groep zich op om verschillende trajecten te volgen. Zo werden er bij de workshops ‘grondstoffenhandel’ gesproken over de evolutie van landbouwprijzen, maar ook over de “grondstoffenvloek” van de handel in niet-hernieuwbare grondstoffen (goud bijvoorbeeld) en de gevolgen daarvan voor de bevolking en het milieu. Vervolgens werd de rol van het bedrijfsleven bekeken: hoe kan zij op een verantwoordde manier met schaarse grondstoffen omgaan? Hiervoor is introspectie van bedrijven nodig naar hun bestaansrecht- hoe benutten we grondstoffen met respect voor de ecologische en sociale grenzen?

3e Masterclass Duurzaamheid te Antwerpen – Bekijk het fotoalbum (op Facebook)

Verder waren er nog de trajecten ‘campagne’, ‘arbeidsrechten’ en ‘fair trade’.  Bij deze laatste kwamen onder andere vertegenwoordigers van Oxfam en de Fairwair Foundation. Deelneemster Emma: “Het was erg inspirerend te horen wat Oxfam allemaal doet, zowel internationaal als lokaal. In België zijn Wereldwinkels heel bekend. Ik vond het interessant dat er ook in de kledingbranche organisaties zijn, en hoe grote internationals met hen samenwerken”.

Open Space
Ook gaven enkele deelnemers inspirerende presentaties tijdens de open-space workshop, en speelden we buiten een stellingenspel over de geleerde inzichten. Stellingen als “Je kunt beter biologische wijn uit Frankrijk kopen dan fair trade wijn uit Chili”en “Bij acties mag de veiligheid in gevaar worden gebracht als daar een hoger doel mee wordt gediend” leverden gepassioneerde discussies op. De avond bracht ontspanning met een leuke theaterworkshop en de gelegenheid gezellig uit te gaan. Op zondagmiddag kwam daar nog een stadswandeling bij voor de liefhebbers. Het was een geslaagd weekend en we kijken nu al uit naar de volgende masterclass in Nederland!