De WereldBurger doet zijn intreden in Nederland. De verantwoorde variant van de hamburger wordt door de werkgroep Werelds Dieet gepromoot. Young & Fair-lid Ellen van Andel wil samen met andere jongeren haar passie voor gezond en duurzaam eten delen en bijdragen aan een eerlijke voedselverdeling. De WereldBurger die afgelopen zaterdag haar intreden deed tijdens het Film Food Festival moet verantwoord eten behapbaar maken.

Werelds Dieet
In maart is het team ‘Werelds Dieet’ van start gegaan vanuit het jongeren voedselplatform ‘Our Common Food’ een initiatief van stichting Oikos, LokaalMondiaal en Oxfam Novib. Teamleider Ellen van Andel wil samen met andere jongeren voedingspatronen bedenken die onverantwoorde consumptie tegengaan; rekening houdend met zowel persoonlijke gezondheid als de voetafdruk van eten. De WereldBurger is een burger die voedselproblemen behapbaar maakt. Doordat de burger is samengesteld uit zowel gezonde als duurzame en eerlijke ingrediënten is het mogelijk om te eten tegen honger. Niet alleen je eigen maag wordt gevuld: er blijft na het eten van de WereldBurger ook genoeg over voor de rest van de wereld.

Smaak te pakken
Afgelopen zaterdag waren we aanwezig bij de themadag Snacks van de tentoonstelling “De Etende Mens” in het Designhuis te Eindhoven, welke is voortgekomen uit het Film Food Festival. Bezoekers kregen informatie over de eetcultuur en sociale omgangsvormen rondom snacks en konden ze uiteraard ook proeven, waaronder de WereldBurger gepresenteerd door de werkgroep Wereldsdieet. Teamlid Eefje Wielders wist de WereldBurger als onderdeel van de culinaire proeverij van de tentoonstelling te zetten. Het publiek kon de verantwoorde snack wel waarderen, want de WereldBurgers gingen als warme broodjes over de toonbank. Kortom, we hebben de smaak te pakken!

 

Foto’s: WereldBurger goes Festival
 

 

Agenda
Op Wereldvoedseldag, 16 oktober, zullen we het project ‘Our Common Food’ culinair afsluiten met de presentatie van een aantal WereldBurgers: duurzame en eerlijke varianten op de welbekende hamburger. Deze week zullen de WereldBurgers worden opgediend in het eetcafé van poppodium EKKO te Utrecht en onderdeel zijn van het menu. Komt allen proeven!

Het team ‘Werelds Dieet’ wordt onder meer gesteund door de stichting WereldDelen. Deze stichting heeft het concept Wereldmaaltijd bedacht en berekend en houdt zich sinds de jaren ’80 bezig met de wereldwijde voedselproblematiek. Tevens heeft deze stichting al in de jaren tachtig recepten geschreven voor Wereldburgers.

Enthousiast geworden en wil jij helpen om de WereldBurger te ontwikkelen en op de kaart zetten? Het team van Werelds Dieet is altijd geïnteresseerd in enthousiaste jongeren die mee willen doen. Join Us!

Flyer: Werelds Dieet presenteert Wereldburgers