Op het rode tapijt midden op het TEDx podium legt een jonge man een groot deksel neer. Het is Leon Simons die zal spreken over zijn Fortune Cooker, een kookstel dat op zonne-energie werkt. Femke Halsema, presentatrice gedurende het ochtendprogramma van TEDxUtrecht University, kijkt verbaast nadat Leon zegt dat het enorme deksel gemaakt is van ‘schijt.’ Het publiek kan er wel om lachen en blijkt onder de indruk te zijn van het enthousiasme en de passie waarmee hij spreekt over zijn avonturen.

Sociaal Ondernemerschap
De dag staat in het teken van Social Entrepreneurship, ofwel sociaal ondernemerschap. De sprekers die deze dag hun verhaal delen met de bezoekers van TEDx laten ieder op hun eigen manier zien hoe zij dit begrip uitwerken. Henk Jan Bletman laat zien hoe Tony’s Chocolony op weg is naar 100% slaafvrije chocolade. De Zuid-Afrikaanse wijnhandelaar Thembi Tobie eigenaar van Thembi&Co heeft hard moeten vechten voor waar ze nu staat. Op dit moment verkoopt Thembi haar fairtrade wijnen ook in Nederland.

Leon Simons

Social Business Valley
De Utrechtse Hoogleraar Geowetenschappen Klaas van Egmond geeft een theoretische benadering ten aanzien van Social Entrepreneurship. Zijn TED talk gaat over het door hem geschreven boek ‘Een vorm van beschaving’, waarin hij pleit voor een moderne beschavingsvorm als gedeeld wereldbeeld. Volgens hem staat de mensheid op dit moment voor een keuze: voortborduren op oude patronen of kiezen voor duurzame oplossingen. Met een duurzame aanpak kan zowel winst behaald worden, als sociaal kapitaal worden opgebouwd. Zo ziet Staffan Nilson, president van de Europese en Sociale Commissie (EESC),  de toekomst van het bedrijfsleven in Europa het liefst voor zich als een ‘Social Business Valley.’

Cliniclown
Patch Adams
, bekend van de gelijknamige film, zet een inspirerend pleidooi uiteen om vooral te genieten en vrolijk te zijn. Hij heeft zelf zeker dalen in zijn levenslijn gekend, maar kiest er bewust voor een optimist te zijn. Patch trekt naar oorlog- en rampgebieden om met een rode neus het leven van mensen een beetje kleur te geven en gewonden in ziekenhuizen aan het lachen te maken. Zijn motto is dan ook: ‘Show the solution, you don’t always have to be the solution.’

TEDx UtrechtUniversity 2012 had een inspirerend en afwisselend programma; door de verscheidenheid aan sprekers en korte intermezzo’s van poëzie, muziek, dans én zelfs een lachtherapie-sessie! Het was een geweldige dag en mocht je nou ook zo benieuwd zijn naar de TED Talks, ze zijn online te bekijken : http://www.tedxutrechtuniversity.com/talks.php en bekijk hier alle foto’s.