Bij Young & Fair staat samenwerken aan een duurzame en eerlijke toekomst centraal. We werden nog niet zo lang geleden benaderd door directeur Gerhard Schuil van Stichting Oikos om mee te doen met het project Our Common Food, een co-creatie jongerenplatform met acht duurzame en eerlijke initiatieven op het gebied van voedsel. Als student sociologie liep ik al een aantal jaar rond met het idee van een ‘Werelds Dieet’ – een dieet tegen honger. Sinds september volg ik de premaster gezondheidseconomie en werd het de hoogste tijd om het idee verder uit te werken. Afgelopen vrijdag mocht ik het thema ‘Werelds Dieet’ pitchen in Pakhuis de Zwijger te Amsterdam voor circa honderd jongeren tijdens de kick-off van Our Common Food.

Met het Werelds Dieet wil ik in samenwerking met jou een verantwoord eetpatroon ontwikkelen waarbij we de volgende factoren gaan meewegen: je gezondheid, de voedselvoetafdruk, politieke factoren en … vul jij maar aan! Het thema wordt gesteund door de stichting WereldDelen. WereldDelen is een stichting die sinds 1980 zich inzet voor de wereldvoedselproblematiek en inmiddels een schat aan informatie heeft.

Na de pitches gingen we met een groepje enthousiaste jongeren brainstormen over de aanpak van ons thema Werelds Dieet. Tijdens de brainstormsessie waren ook professionals aanwezig die ons hebben voorzien van nuttige tips en informatie om ons goed op weg te helpen. Al gauw werd duidelijk dat het uitwerken van een compleet dieet moeilijk realiseerbaar is binnen een half jaar. Daarom hebben we ons als doel gesteld om het Werelds Dieet vooral behapbaar te maken. Er is gekozen om één voedselitem klaar te stomen voor de markt, namelijk ‘de WereldBurger’; een duurzame en eerlijke variant op de welbekende hamburger.

We gaan de komende maanden aan de slag om de WereldBurger tot een mooi resultaat te brengen. Dit houdt onder andere in: recepten bedenken, bereiden, proeven en laten proeven! Op Wereldvoedseldag, 16 oktober, zullen we het resultaat presenteren.

Enthousiast geworden en wil jij helpen om de WereldBurger te ontwikkelen en op de kaart zetten? Het team van Werelds Dieet is altijd geïnteresseerd in enthousiaste jongeren die mee willen doen. Join Us!