Vrijdag 23 maart vindt de kick off plaats van Our Common Food een van de grootste duurzame jongeren co-creatie events in Nederland, gebaseerd op het het thema ‘Voeding’ van de succesvolle transitieagenda Our Common Future 2.0

Our Common Food
Het platform Our Common Food is een gezamenlijk initiatief van Stichting OikosLokaal Mondiaal en Oxfam Novib welke duurzaam en eerlijk voedsel op de kaart moet zetten in de maatschappij. Studenten en young professionals in de leeftijd van 16-32 jaar worden uitgedaagd om samen te werken met wetenschappers en ondernemers aan innovatieve acties en oplossingen voor diverse voedselthema’s.

Acht intiatiefnemers (Captains) zullen hun idee voor een duurzame voedselthema-actie pitchen. Geïnspireerd door de pitches kies jij als deelnemer één thema waaraan je wilt meewerken. Waarna je onder leiding van de Captain en een Coach aan de slag gaat in een team van 10-15 personen met de uitwerking van het idee. Hiervoor zul je een aantal keer bij elkaar komen met je werkgroep en professionals uit het veld. Terwijl je als team toewerkt naar een grote presentatie op 16 oktober Wereldvoedseldag, produceer je allerlei artikelen, blogs en/of video’s en houd je je omgeving op de hoogte middels sociale media.

Promo filmpje Our Common Food
Vrijdag 23 maart van 13.30 – 18.00 uur in Pakhuis de Zwijger te Amsterdam

Our Common Food from Lokaalmondiaal on Vimeo.

Kijk in onze agenda om deze datum toe te voegen aan je Google Agenda en voor de exacte locatie.

Werelds Dieet
Namens Young & Fair doet Ellen van Andel mee met haar initiatief ‘Werelds Dieet’. Zij wil samen met jou nadenken over eetpatronen die zowel rekening houden met medemens en natuur als gewicht. Met leuke en inspirerende bijeenkomsten en vooronderzoek wordt er gewerkt aan een dieetboek dat de Nederland aan het duurzaam diëten helpt. En … wellicht de rest van de wereld!

Ellen – “Het thema ‘Werelds Dieet’ daagt je uit om mee te denken over een gelijkwaardig dieet waarmee zowel over- als ondervoeding kan worden tegengegaan. Een dieet dat staat voor de leus ‘Een gezonde geest in een gezond lichaam (’mens sane in corpore sano’). Zodat enerzijds de pondjes eraf vliegen en anderzijds er genoeg overblijft om de rest van de wereld van voldoende voedsel te voorzien.”

Enthousiast geworden? Schrijf je nu in!
Let op: Als je meedoet moet je een tweede voorkeur geven, zie hieronder alle projecten.

In totaal zijn er acht thema’s:

  1. Globesity. Captain: Frank van der Linde (Globesity)
  2. Eerlijke Prijs. Captain: Michel Scholte (Eerlijke Prijs)
  3. Werelds Dieet. Captain: Ellen van Andel (Young & Fair / Werelds Dieet)
  4. Urban Gardening. Captain: Huibert de Leede (Uit je eigen stad)
  5. Duurzame Kantine. Captain: Joris Heijnen (Variatie op de kaart)
  6. Landgrabbing. Captain: Max Koffi / Samater Geddi (Africa in Motion)
  7. Flexitarian. Captain: Veerle Vrindts, Meike Rijksen (Viva las Vega’s)
  8. Lokaal en seizoensgebonden. Captain: Erik Zwart (Time 2 Turn)

Zie voor meer informatie: www.ourcommonfood.nl.
Voor vragen over het project ‘Werelds Dieet’ kun je contact opnemen met Ellen van Andel via e-mail of natuurlijk via Twitter en Facebook.

Voorproefje
Begin dit jaar ging een groep enthousiaste young professionals ons al voor in Battle of the Cheetahs, een ideeënrace van NCDO voor creatieve oplossingen voor wereldvoedselproblemen. Tijdens de finale op 1 maart 2012 presenteerden vijf teams hun ideeën in de strijd om een startkapitaal van
€ 25.000. Hier won het team “Too good too waste” die met hun idee voedselverspilling in supermarkten tegengaan door groente en fruit vlak voor de uiterste verkoopdatum te verwerken tot langer houdbare soep en sap (zie hier hun pitch). Linda Vermaat teamcoach van het winnende team “Too good too waste” is dagvoorzitter bij Our Common Food.

Kanttekening: Our Common Food is geen wedstrijd maar een co-creatie platform waarin iedereen mee kan doen die wil bijdragen aan duurzame en eerlijke ideeën voor voedselvoorzieningen in de samenleving!